Welke afmetingen gebruik je voor Instagram?

Op Instagram kan je tegenwoordig heel veel meer dan alleen (vierkante) plaatjes plaatsen. En niks geen IGTV, Reels, Stories etc. Gewoon een vierkant plaatje op je feed, dat was het! Die goede oude tijd…

Inmiddels kan je dus andere formaten plaatsen en zijn er tal van andere manieren van delen op Instagram. Dus naast vierkante beelden kan je nu ook staande/verticale of liggende/horizontale beelden plaatsen. En naast de feed zijn er de Stories, IGTV en Reels.

Belangrijk is om te weten wat de maten en de verhoudingen zijn van deze verschillende content op Instagram!

Want, voor zowel de verschillende soorten beeld op je feed als de andere plekken waar je op Instagram kan posten, gelden verschillende maatvoeringen! En het is best goed om te weten wat die maten zijn. Zo voorkom je bijvoorbeeld dat je beeld lelijk wordt afgesneden.

Pixels vs verhouding

Die maatvoeringen kan je op twee manieren uitleggen. De eerste manier is in pixels: hoeveel pixels moet een beeld breed en hoog zijn voor de diverse uitingen om goed scherp te zijn? De tweede manier is ook handig om te weten, daarbij hebben we het over de verhoudingen van de beelden: hoe breed ten opzichte van hoog is je beeld.

Bij de meeste apps waarin je foto’s kan bewerken (zoals Instagram, Lightroom, Snapseed maar ook de foto-app op je telefoon) kan je je foto’s croppen (een andere uitsnede maken) en dan kan je de juiste verhoudingen kiezen. Bijvoorbeeld 1:1 is vierkant. En 2:1 betekent dus je beeld 2x zo breed als hoog is.

De foto’s die je met je telefoon maakt hebben trouwens de verhouding 3:4. De meeste camera’s maken foto’s met verhouding 2:3 (oftewel 4:6).

Foto’s in je Instagram Feed

Je feed is eigenlijk de meest oorspronkelijke plek waar het ooit mee begon op Instagram. Posten op je feed is ook nog steeds de meest makkelijke manier van delen op Instagram. Het allermakkelijkste is om daar een vierkant plaatje te plaatsen. Kan niks mee mis gaan!

Maar je kan ook ander soort posts maken, met bijvoorbeeld meerdere beelden of een filmpje. Daarover een andere keer meer. Nu even de verschillende formaten. Naast vierkant kan je dus ook staande of liggende beelden plaatsen.

VIERKANT – 1080 x 1080 pixels of 1:1
Ga nooit voor minder dan 1080 pixels breed voor scherp beeld. Heb je een staande foto die je als vierkant wil plaatsen op Instagram, dan kan je na het selecteren van de foto nog naar boven of onder schuiven om de mooiste uitsnede te kiezen.

STAAND1080 x 1350 pixels of 4:5
Wil je je beeld zo groot mogelijk laten zien, een zo groot mogelijk deel van iemands scherm vullen wanneer deze door Instagram scrollt, dan is een staande foto the way to go! Snij je foto vantevoren bij of kies bij het posten voor het tekentje in de linker onderhoek om je foto groter te maken. Let op! In je feed wordt uiteindelijk een vierkante uitsnede van je foto getoond. Instagram maakt deze uitsnede zelf door gewoon een stukje van de boven- en onderkant af te snijden. Het kan de moeite waard zijn om van te voren even te checken of dit wel een mooie uitsnede is.

LIGGEND – 1080 x 566 pixels of 5:4
De maten die ik hier noem zijn de meest voor de hand liggend bij het plaatsen van een liggende foto in je feed. Maar eigenlijk is vooral het minimale aantal pixels in breedte (1080) echt belangrijk. Hoe hoog of laag je de foto maakt is aan jou!

Stories en Reels

1080 x 1920 of 9:16

Stories en Reels hebben dezelfde afmetingen. Deze bekijk je namelijk op een volledig scherm op je telefoon.

Extra tips voor Reels

Reels worden dus getoond op een volledig scherm op de telefoon.

Maar wanneer een reel voorbijkomt in iemand zijn tijdlijn wordt deze uitgesneden tot de verhoudingen 4:5. De boven- en onderkant van de het filmpje zijn dus niet zichtbaar, tenzij de kijker de Reel opent in een volledig scherm. En geloof me, dat doen de meeste mensen niet!

Zorg dus dat de belangrijkste info altijd in het midden staat! Zeker bij teksten is het storend als deze er maar half op staan (en dus onleesbaar zijn). Bovendien is het natuurlijk zonde als jij superveel moeite hebt gedaan om een reel te maken en deze is maar half zichtbaar.

Alle maten en verhoudingen op een rijtje

  • Feed vierkant: 1080 x 1080 / 1:1
  • Feed staand: 1080 x 1350 / 4:5
  • Feed liggend: 1080 x 566 / 5:4
  • Stories & Reels: 1080 x 1920 / 9:16

Hulp nodig met Instagram?

Liever niet zelf aan de slag met Instagram, maar wil je dit medium wel inzetten voor je bedrijf?

Laat me je helpen! Ik kan meedenken over hoe jij beeldmateriaal kan maken of ik kan je helpen aan een complete beeldbank. Ik heb diverse mogelijkheden op een rijtje gezet. Maar wil jij net iets anders of alleen een keertje sparren, stuur dan een mail.

Wat kan je lezen

Op de Blog

Hier deel ik tips en uitleg en nieuwtjes over wat ik doe en maak. Dingen waar ik trots, verbaasd, enthousiast over ben waarvan ik denk dat jij er misschien ook wel blij van zou kunnen worden.

Ready to get Totally Sparkling?

Is jouw visuele uitstraling toe aan een make-over? Ik maak hem heel graag Totally Sparkling!

Nabewerken

Ook leren hoe je jouw foto's een upgrade geeft met nabewerking? Doe mee met de cursus Lightroom Mobile - de basics!

Meer zien en lezen

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Veel plezier met het e-book!

Als het goed is heb je inmiddels een mail met het e-book ontvangen!

Maar ho, wacht even! Heb je zin in een challenge?

Wil jij deze zomer aan de slag gaan met jouw Instagram Content? Ik daag jou uit om door middel van een serie emails vol tips, inspiratie en opdrachten je onder te dompelen in de wereld van content creatie.

Doe je mee met de Instagram Content Creation Challenge?

Deze challenge bestaat uit 12 mails met info, tips en opdrachten die je gedurende vier weken in je inbox krijgt.

In deze mails gaan we het hebben over inspiratie vinden voor content, je eigen stijl ontdekken, content ideeën verzamelen, uitstelgedrag en perfectionisme tackelen en uiteraard content maken.