Welke afmetingen gebruik je voor Instagram?

Zoveel meer dan alleen vierkante plaatjes

Op Instagram kan je tegenwoordig heel veel meer dan alleen (vierkante) plaatjes plaatsen. En niks geen IGTV, Reels, Stories etc. Gewoon een vierkant plaatje op je feed, dat was het! Die goede oude tijd…

Inmiddels kan je dus andere formaten plaatsen en zijn er tal van andere manieren van delen op Instagram. Dus naast vierkante beelden kan je nu ook staande/verticale of liggende/horizontale beelden plaatsen. En naast de feed zijn er de Stories, IGTV en Reels.

Belangrijk is om te weten wat de maten en de verhoudingen zijn van deze verschillende content op Instagram.

Want, voor zowel de verschillende soorten beeld op je feed als de andere plekken waar je op Instagram kan posten, gelden verschillende maatvoeringen! En het is best goed om te weten wat die maten zijn. Zo voorkom je bijvoorbeeld dat je beeld lelijk wordt afgesneden.

Pixels vs. verhouding

Die maatvoeringen kan je op twee manieren uitleggen. De eerste manier is in pixels: hoeveel pixels moet een beeld breed en hoog zijn voor de diverse uitingen om goed scherp te zijn? De tweede manier is ook handig om te weten, daarbij hebben we het over de verhoudingen van de beelden: hoe breed ten opzichte van hoog is je beeld.

Bij de meeste apps waarin je foto’s kan bewerken (zoals Instagram, Lightroom, Snapseed maar ook de foto-app op je telefoon) kan je je foto’s croppen (een andere uitsnede maken) en dan kan je de juiste verhoudingen kiezen. Bijvoorbeeld 1:1 is vierkant. En 2:1 betekent dus je beeld 2x zo breed als hoog is.

De foto’s die je met je telefoon maakt hebben trouwens de verhouding 3:4. De meeste camera’s maken foto’s met verhouding 2:3 (oftewel 4:6).

Foto's in je Instagram Feed

Je feed is eigenlijk de meest oorspronkelijke plek waar het ooit mee begon op Instagram. Posten op je feed is ook nog steeds de meest makkelijke manier van delen op Instagram. Het allermakkelijkste is om daar een vierkant plaatje te plaatsen. Kan niks mee mis gaan!

Maar je kan ook ander soort posts maken, met bijvoorbeeld meerdere beelden of een filmpje. Daarover een andere keer meer. Nu even de verschillende formaten. Naast vierkant kan je dus ook staande of liggende beelden plaatsen.

VIERKANT - 1080 x 1080 pixels of 1:1

Ga nooit voor minder dan 1080 pixels breed voor scherp beeld. Heb je een staande foto die je als vierkant wil plaatsen op Instagram, dan kan je na het selecteren van de foto nog naar boven of onder schuiven om de mooiste uitsnede te kiezen.

STAAND - 1080 x 1350 pixels of 4:5

Wil je je beeld zo groot mogelijk laten zien, een zo groot mogelijk deel van iemands scherm vullen wanneer deze door Instagram scrollt, dan is een staande foto the way to go! Snij je foto vantevoren bij of kies bij het posten voor het tekentje in de linker onderhoek om je foto groter te maken. Let op! In je feed wordt uiteindelijk een vierkante uitsnede van je foto getoond. Instagram maakt deze uitsnede zelf door gewoon een stukje van de boven- en onderkant af te snijden. Het kan de moeite waard zijn om van te voren even te checken of dit wel een mooie uitsnede is.

LIGGEND - 1080 x 566 pixels of 5:4

De maten die ik hier noem zijn de meest voor de hand liggend bij het plaatsen van een liggende foto in je feed. Maar eigenlijk is vooral het minimale aantal pixels in breedte (1080) echt belangrijk. Hoe hoog of laag je de foto maakt is aan jou!

Stories en Reels: 1080 x 1920 of 9:16

Stories en Reels hebben dezelfde afmetingen. Deze bekijk je namelijk op een volledig scherm op je telefoon.

Alle maten en verhoudingen op een rijtje
  • Feed vierkant: 1080 x 1080 / 1:1
  • Feed staand: 1080 x 1350 / 4:5
  • Feed liggend: 1080 x 566 / 5:4
  • Stories & Reels: 1080 x 1920 / 9:16
Zo handig is Canva voor het maken van Instagram content!

Wist je dat je deze afmetingen allemaal helemaal niet zelf hoeft te weten of in te vullen wanneer je een Instagram post wil maken in Canva? Je selecteert namelijk meteen het juiste formaat, in Canva staan die allemaal al voor je klaar!

In de cursus Canva Basics voor Instagram leer ik je alles over het creëren van Instagram content in Canva. Zo maak jij voortaan in een handomdraai de mooiste posts!

Wat kan je lezen

Op de blog

Hier deel ik tips en uitleg en nieuwtjes over wat ik doe en maak. Dingen waar ik trots, verbaasd, enthousiast over ben waarvan ik denk dat jij er misschien ook wel blij van zou kunnen worden.

Leer alle Canva ins & outs met de cursus

CANVA BASICS VOOR INSTAGRAM

Zin om jouw creativiteit aan het werk te zetten in Canva?! Dit is dé cursus waarmee je alles leert om met Canva aan de slag te gaan en om jouw mooiste Instagram content (en meer!) te maken.

Leer foto's nabewerken met de cursus

lightroom mobile - de basics

Ook leren hoe je jouw foto’s een upgrade geeft met nabewerking? Doe mee met de cursus Lightroom Mobile – de basics!

De toolkit is onderweg naar je mailbox!

Maar wacht even! Ik heb nog iets leuks voor je.

Volg nu de cursus Canva Basics voor Instagram met 50% korting!

Leer de ins & outs van Canva om eindelijk echt goede en mooie ontwerpen te maken voor Instagram (of voor iets anders). 

Met de code tools betaal je nu maar €25 ipv €50 voor de cursus!

De toolkit is onderweg naar je mailbox!

Maar wacht even! Ik heb nog iets leuks voor je.

Volg nu de cursus Canva Basics voor Instagram met 50% korting!

Leer de ins & outs van Canva om eindelijk echt goede en mooie ontwerpen te maken voor Instagram (of voor iets anders). 

Vul bij het afrekenen de code doemijdiecanvakorting in en betaal €25 ipv €50 voor de cursus!

De canva template is onderweg naar je mailbox!

Maar wacht even! Ik heb nog iets leuks voor je.

Volg nu de cursus Canva Basics voor Instagram met 50% korting!

Leer de ins & outs van Canva om eindelijk echt goede en mooie ontwerpen te maken voor Instagram (of voor iets anders). 

Vul bij het afrekenen de code doemijdiecanvakorting in en betaal €25 ipv €50 voor de cursus!