Wat zijn Lightroom Presets + download een gratis preset voor je zomerse foto’s!

Vraag jij je weleens af hoe het toch komt dat de foto’s van anderen zoveel sprankelender, zonniger, lichter zijn dan die van jou? Meestal zijn deze simpelweg nabewerkt! Voor het nabewerken zijn er tegenwoordig heel veel apps, maar een van de absolute toppers op dit vlak is Lightroom van Adobe! En het mooie aan deze app: hij is ook nog eens gratis!

Wat is het verschil tussen filters en presets?

Nabewerken in Lightroom is super om je foto’s om te toveren tot instaproof plaatjes! Maar wat ook heel handig is, is het gebruiken van presets. (Deze worden ook wel voorinstellingen genoemd.) Wat zijn presets in Lightroom? Simpel gezegd zijn het filters die je over je foto’s kan plaatsen.

Wat is dan het verschil tussen filters en presets?

Filters, zoals je die kan vinden in bijvoorbeeld Instagram, veranderen vaak basisinstellingen zoals belichting of kleurtint. Maar je kan ze niet verder niet aanpassen of finetunen! Presets bieden veel geavanceerdere opties en controle bij het nabewerken.

En nog een voordeel: je kan je eigen presets maken of presets importeren!

Waar vind je presets in Lightroom Mobile?

Heb je een foto geïmporteerd en geselecteerd, dan zie je in de balk eronder allerlei opties voor nabewerken. Hier staat ook het knopje ‘voorinstellingen’ bij. Daar vind je de presets. Er zitten een paar standaard presets van Adobe in en je kan hier zelf presets in aanmaken en importeren. Deze kan je eventueel in verschillende mapjes zetten.

Gratis preset: Summer Glow!

Wil jij kijken hoe zo’n preset werkt? Probeer deze zomerse preset die ik speciaal heb ontwikkeld om zomerse plaatjes een mooie gloed te geven!

Zelf vind ik mijn foto’s van de zomer vaak een stuk minder zonnig dan de werkelijkheid. Alles is wat fletser en grauwer dan het zou moeten zijn.

Om die foto’s weer wat warmte te geven is deze preset perfect! Hij werkt vooral goed op foto’s die buiten zijn gemaakt.

Let op: een preset werkt niet op elke foto even goed! Je kan na het gebruiken van de preset natuurlijk altijd zelf nog wat finetunen door de foto bijvoorbeeld iets lichter of donkerder te maken. Is ie te oranje? Zet dan de temperatuur eens een tikje koeler!

Hoe importeer je een preset in Lightroom Mobile?

 1. Zet het gedownloade bestand in je camerarol.
 2. Ga naar je bibliotheek en tik op het icoontje met het plusje. Hier kies je het gedownloade bestand (in je camerarol is dat een grijs plaatje).
 3. Selecteer de foto die je net hebt geïmporteerd en ga naar de drie stipjes rechts boven.
 4. Ga naar ‘Voorinstelling maken’.
 5. Geef de preset een naam. Kies de naam SUMMER GLOW of bedenk een eigen naam.
 6. Tik op het vinkje rechts boven.

 

De preset staat nu bij je Voorinstellingen en is klaar voor gebruik!

  Deze beknopte uitleg is voor iPhones. Heb je een android of wil je meer info over het importeren van presets, hier straat een uitgebreidere handleiding:

  De preset Summer Glow downloaden

  Wil jij je foto’s ook een zomerse glow geven? Vul het formulier hieronder in en je krijgt de preset Summer Glow in je inbox!

  Als je de preset download kom je op de mailinglist. Je ontvangt dan nieuwtjes over freebies, leuke diensten en ander nieuws. Uitschrijven kan natuurlijk altijd.

  Nog meer presets!

  Heb je de smaak te pakken? In de shop staan twee sets met presets, een voor kleurenfoto’s en een voor zwartwit foto’s!

  Wat kan je lezen

  Op de Blog

  Hier deel ik tips en uitleg en nieuwtjes over wat ik doe en maak. Dingen waar ik trots, verbaasd, enthousiast over ben waarvan ik denk dat jij er misschien ook wel blij van zou kunnen worden.

  Ready to get Totally Sparkling?

  Is jouw visuele uitstraling toe aan een make-over? Ik maak hem heel graag Totally Sparkling!

  Nabewerken

  Ook leren hoe je jouw foto's een upgrade geeft met nabewerking? Doe mee met de cursus Lightroom Mobile - de basics!

  Meer zien en lezen

  Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  Veel plezier met het e-book!

  Als het goed is heb je inmiddels een mail met het e-book ontvangen!

  Maar ho, wacht even! Heb je zin in een challenge?

  Wil jij deze zomer aan de slag gaan met jouw Instagram Content? Ik daag jou uit om door middel van een serie emails vol tips, inspiratie en opdrachten je onder te dompelen in de wereld van content creatie.

  Doe je mee met de Instagram Content Creation Challenge?

  Deze challenge bestaat uit 12 mails met info, tips en opdrachten die je gedurende vier weken in je inbox krijgt.

  In deze mails gaan we het hebben over inspiratie vinden voor content, je eigen stijl ontdekken, content ideeën verzamelen, uitstelgedrag en perfectionisme tackelen en uiteraard content maken.