Wat is Lightroom Mobile?

Lightroom is een programma van Adobe die heel veel door professionele fotografen wordt gebruikt om foto’s mee na te bewerken. Maar voor je nou denkt dat het alléén voor professionals is, lees even verder. Want ook als je alleen foto’s met je telefoon maakt is Lightroom (mobile) een fantastische tool om je foto’s mee na te bewerken!

Lightroom Mobile, gratis op de telefoon

Wil je het programma gebruiken op je computer dan zal je een abonnement moeten nemen, maar voor de telefoon is er een gratis versie. Deze mist een paar tools die de betaalde versie wel heeft, maar desalniettemin is het nog steeds een waanzinnig krachtig programma!

Zoals gezegd is de app gratis, deze kan je dus zo op je telefoon of tablet zetten. Je kan vervolgens foto’s uit je camerarol van je telefoon importeren om na te bewerken. Gebruik je de app veel, dan is het ordenen van je geïmporteerde foto’s in verschillende mapjes ontzettend handig.

Aanpassingen in Lightroom Mobile

Goed, wat kan je nou met Lightroom qua nabewerken en waarom is het zo handig? Wanneer je een foto hebt geimporteerd kan je deze nabewerken op allerlei vlakken: light, kleur, uitsnijden, rechtzetten, scherper maken etc. Elke stap die je hierin zet is echter op ieder moment weer ongedaan te maken of verder te corrigeren.

Dus stel je maakt je foto een stuk lichter, later verander je de kleur en vind je de foto toch te licht, dan kan die eerdere aanpassing weer terugdraaien. Een beetje terugdraaien kan ook, of je maakt hem nog lichter. En zo kan dat dus met elke aanpassing.

De mogelijke aanpassingen zijn onderverdeeld in:

  • Licht: hier pas je alles aan wat met het licht te maken heeft. Dus niet alleen hoe licht of donker je de foto wil maar ook bijvoorbeeld het contrast, hoe licht of donker je de schaduwpartijen wil etc.
  • Kleur: kleur aanpassen kan je foto zo enorm veranderen! Van simpele aanpassingen in de temperatuur (hoe warm of koel, oftewel oranje of blauw) je foto is, tot enkele kleuren aanpassen en natuurlijk de verzadiging van de kleuren.
  • Effecten: hier pas je effecten toe zoals textuur en helderheid. Dit zijn aanpassingen die je foto net wat meer kracht geven, texturen wat meer naar voren brengen of huid juist wat softer maken. Meestel verander je hier niet heel veel, met mate zijn deze tools wel heel functioneel.
  • Detail: Hier maak je je foto wat scherper. Het verschil is minder heftig dan bij de aanpassingen hierboven maar het is zeker een tool die je kan helpen om je foto nog mooier te maken!
  • Uitsnijden: Zet je foto recht en maak de juiste uitsnede. Ook deze aanpassing is elk moment opnieuw aan te passen. Wat er er afsnijdt verdwijnt dus niet.

Bewerkingen opslaan als presets

Ben je blij met een bepaalde nabewerking en zou je deze wel vaker willen toepassen, dan kan je je gemaakte aanpassingen heel makkelijk opslaan als zogenaamde voorinstelling. Dit wordt vaak een preset genoemd. Zo maak je dus je eigen filter! Superhandig als je vaak dezelfde soort foto’s maakt die je altijd op dezelfde manier bewerkt. Een enorme time-saver dus!

Heb je een nieuwe foto die je wil nabewerken, kies dan een van je voorinstellingen. Nog niet helemaal goed? Dan kan je de foto vervolgens gewoon verder aanpassen tot ie helemaal naar wens is. Vaak is dan het aanpassen van het licht al voldoende.

Presets importeren

Liever niet zelf aan de slag met nabewerken? Het is ook mogelijk om presets te kopen en deze te importeren. Zelf heb ik 7 verschillende presets voor kleurenfoto’s ontwikkeld. Zelf gebruik ik deze voor bijna al mijn foto’s die ik op de telefoon maak. Met deze collectie is er bijna geen foto die ik niet kan nabewerken, meestal met slechts een kleine aanpassing achteraf.

Lightroom Presets – the color collection

Wat kan Lightroom Mobile nog meer?

Er is nog veel meer mogelijk met Lightroom Mobile! Zo kan je tussentijds je foto opslaan met de bewerking van dat moment. En zo elk moment weer terug naar een eerdere bewerking.

En de betaalde versie heeft een paar handige tools:

  • Geometrie: Dit gaat iets verder dan rechtzetten. Hiermee trek je het perspectief recht. Als je bijvoorbeeld verticale lijnen in je foto hebt dan lopen die vaak naar boven taps toe. Met deze tool zet je die recht.
  • Selectief bewerken: Een deel van je foto kan je op verschillende manieren selecteren om deze te bewerken zonder dat de rest van de foto bewerkt wordt! Als je bijvoorbeeld een deel wat te donker is wat lichter wil maken.
  • Retoucheren: de naam zegt het al, hiermee kan je simpele retoucheren toepassen. Een vlekje wegwerken bijvoorbeeld.
Rechtgezet met de Geometrie tool

Zelf leren nabewerken?

Wil jij ook leren nabewerken in Lightroom Mobile? Binnenkort geef ik hier een online cursus over! Op de hoogte blijven, stuur me een mail: studio@ninavoordes.nl.

Wat kan je lezen

Op de Blog

Hier deel ik tips en uitleg en nieuwtjes over wat ik doe en maak. Dingen waar ik trots, verbaasd, enthousiast over ben waarvan ik denk dat jij er misschien ook wel blij van zou kunnen worden.

Ready to get Totally Sparkling?

Is jouw visuele uitstraling toe aan een make-over? Ik maak hem heel graag Totally Sparkling!

Nabewerken

Ook leren hoe je jouw foto's een upgrade geeft met nabewerking? Doe mee met de cursus Lightroom Mobile - de basics!

Meer zien en lezen

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Veel plezier met het e-book!

Als het goed is heb je inmiddels een mail met het e-book ontvangen!

Maar ho, wacht even! Heb je zin in een challenge?

Wil jij deze zomer aan de slag gaan met jouw Instagram Content? Ik daag jou uit om door middel van een serie emails vol tips, inspiratie en opdrachten je onder te dompelen in de wereld van content creatie.

Doe je mee met de Instagram Content Creation Challenge?

Deze challenge bestaat uit 12 mails met info, tips en opdrachten die je gedurende vier weken in je inbox krijgt.

In deze mails gaan we het hebben over inspiratie vinden voor content, je eigen stijl ontdekken, content ideeën verzamelen, uitstelgedrag en perfectionisme tackelen en uiteraard content maken.