Wil jij gewoon foto’s maken voor op social media, af en toe wat afdrukken maken en/of maak je foto’s vooral met je telefoon? Dan hoef je niet verder te lezen!
Lees wel verder als jij:
– Fotografeert met een spiegelreflex/systeemcamera
– Je je foto’s wil kunnen nabewerken met een nabewerkingsdprogramma zoals Lightroom of Photoshop RAW
– Alles uit je foto’s wil kunnen halen in de nabewerking!
Wat is jpeg?
JPEG is het meest voorkomende bestandsformaat voor foto’s en andere (stilstaande) beelden. Alle camera’s en ook je telefoon kunnen fotograferen in JPEG. Ook kunnen vrijwel alle apparaten (computer, telefoon, etc.) JPEG bestanden meteen lezen.
Superhandig dus voor het versturen van foto’s via bijvoorbeeld mail of Whatsapp, en voor het plaatsen van je foto’s op een website of op social media! Ook is JPEG helemaal prima voor het nabewerken van je foto’s met één van de vele nabewerkingsapps die er zijn voor de telefoon.
Een foto die opgeslagen is als .JPEG bestand, is een gecomprimeerde foto. Doordat het een gecomprimeerd bestand is, neemt het relatief weinig geheugen in. Een foto als JPEG-bestand heeft bijvoorbeeld een grootte van rond de 4 MB. Dat is een voordeel! Maar tegelijk een nadeel als je wel meer uit je foto’s wil halen in de nabewerking.
Wat is RAW?
Sla je je foto’s (ook) op als RAW-bestand, dan wordt de data van de foto opgeslagen. En deze data is nog gedeeltelijk aan te passen in de nabewerking.
Je kan bijvoorbeeld de witbalans corrigeren, kleuren aanpassen of over- of onderbelichting redden. NB! onscherpte is nooit te redden.
Wil je een RAW-bestand bekijken, dan heb je daar wel geschikte software voor nodig, zoals Adobe Photoshop of Lightroom. Deze software heb je ook nodig om een RAW-bestand na te bewerken. Bij sommige cameras wordt software geleverd die hier voor geschikt is.
Als je je foto vervolgens wil kunnen gebruiken om te mailen, af te laten drukken, op social media of ergens anders online te plaatsen, dan heb je ook een van deze programma’s nodig om de foto op te slaan als bijvoorbeeld JPEG.
Verschil nabewerking met JPEG en RAW
Het grootste verschil zit hem dus in de opties bij het nabewerken. Nou is het bij elke foto de moeite waard om in meer of mindere mate na te bewerken, ook met een ‘simpele’ telefoonfoto. Maar het verschil tussen wat er kan met een JPEG-bestand en een RAW-bestand is vaak groot.
Origineel
In het origineel heeft de foto een overbelichte lucht waarin bijna geen details meer te zien zijn.

RAW-bestand nabewerkt
Omdat er in het RAW-bestand veel meer info opgeslagen wordt, kan er ook in de overbelichte delen alle detail tevoorschijn gehaald worden.

JPEG-bestand nabewerkt
In de nabewerking van het JPEG- bestand kan er wel detail in de lucht naar boven worden gehaald, maar lang niet zoveel als hierboven bij RAW. Bovendien, daar waar het echt wit is, zie je dat er geen tekening meer is. Hier is het wit ‘uitgebeten’, zoals dat heet.

Wat kies je: RAW, JPEG of allebei?
RAW
Kies voor alleen RAW als je zeker weet dat je je foto’s altijd eerst wil nabewerken in een nabewerkingsprogramma. In dat geval is het opslaan van JPEG echt overbodig. Dat neemt alleen maar extra ruimte in.
Voordelen
- Je slaat zoveel mogelijk info over je foto op en kan ze het allermeest uit je nabewerking halen
Nadelen
- Het neemt meer ruimte in dan JPEG.
- Een RAW-bestand is niet leesbaar/bruikbaar zonder deze om te zetten naar JPEG met speciale programma’s.
JPEG
Nu al zeker dat je nooit van plan bent om na te gaan bewerken? Lekker alleen JPEG opslaan! Scheelt enorm veel opslagruimte en de RAW bestanden zal je nooit gaan gebruiken.
Voordelen
- Je foto’s zijn meteen te bekijken en te gebruiken.
- Kleine bestandsgrootte.
Nadelen
- Als je wil nabewerken valt er lang niet zoveel uit te halen als bij een RAW-bestand.
RAW & JPEG
Wil je vrij zijn om zowel je foto’s meteen te kunnen gebruiken maar zeker ook de mogelijkheid hebben om (ooit) na te bewerken? Sla dan allebei op! Nadeel is uiteraard dat dit de meeste opslagruimte inneemt.
Voordelen
- Je foto’s zijn meteen te bekijken en te gebruiken.
- Nabewerken kan ook nog.
Nadelen
- Neemt van de drie opties de meeste digitale ruimte in beslag.
- Het ordenen van foto’s is meer werk omdat je van elke foto twee versies hebt.
Hoe ziet de extensie van een RAW bestand eruit?
In tegenstelling tot een JPEG bestand, waarbij er achter de naam van de foto .JPEG of .JPG (dit is hetzelfde) staat, staat er geen RAW achter de naam van een foto die als RAW is opgeslagen. Wat hier wel staat wisselt per cameramerk/software. RAW is slechts een verzamelnaam voor allerlei verschillende bestandsextensies. Hier zie je een overzicht van de extensies die worden gebruikt door de verschillende merken/software.
- Canon: .CR2, .CR3
- Nikon: .NEF, .NRW
- Sony: .ARW, .SRF, .SR2
- Pentax: .PEF, .DNG
- Olympus: .ORF
- Panasonic: .RW2,
- Fujifilm: .RAF
- Samsung: .SRW
- Adobe: .DNG
RAW/JPEG en jouw camera
De meeste wat serieuzere camera’s hebben de optie om foto’s als RAW bestanden op te slaan. En ook om beide manieren op te slaan. Of jouw camera dat kan is makkelijk op te zoeken in de handleiding.
Kies je ervoor om RAW bestanden op te slaan of allebei, koop dan eventueel een externe harde schijf om je computer niet meteen vol te laden.
Tip! Ben je je handleiding kwijt? Die is gewoon online te vinden. En zoek ook eens op Youtube naar tutorials over jouw camera!
Meer leren over hoe jij het meeste haalt uit jouw camera?
Wil jij graag je camera meer gebruiken zodat je ook met RAW foto’s meer uit je nabewerking kan halen? Of omdat je simpelweg mooiere foto’s wil maken?
In mijn cursus ‘Leren hoe je camera werkt’ leg ik uit wat echt belangrijk is om te weten over het instellen van jouw camera. En hoe je deze kennis in de praktijk inzet.
