Wat is een ‘seamless carousel’ op Instagram en hoe maak je die?

Wanneer je een foto plaatst op Instagram kan je er voor kiezen om meerdere foto’s tegelijk te plaatsen. Je kan tot maximaal 10 foto’s tegelijk plaatsen. Dat heet dan een ‘carousel post’. Een carousel post plaatsen heeft veel voordelen. Maar het kan nog leuker! En wel met een zogenaamde ‘seamless carousel’. Zo noem je een reeks beelden die je tegelijk post die in elkaar overlopen.

Waarom carousel posts goed werken op Instagram

Er zijn veel redenen om er voor te kiezen om niet slechts één beeld te plaatsen, maar meerdere tegelijk. Uiteraard kan het simpelweg leuk zijn om meerdere beelden te plaatsen, omdat je niet kan kiezen bijvoorbeeld. Maar er zijn ook veel praktische en slimme redenen:

 • Mensen gaan swipen omdat ze nieuwsgierig zijn naar de rest van de beelden.
 • Gaat iemand niet swipen, dan toont Instagram vaak dezelfde post nogmaals maar dan met een van de andere beelden.
 • Je kan echt een verhaal vertellen.
 • Als je je feed (waar al je posts bij elkaar staan) netjes wil houden (bijvoorbeeld met een bepaald kleurenschema) maar je wil toch graag iets posten wat daar niet zo mooi in zou passen, dan kan je de eerste foto van de carousel zo maken dat ie esthetisch past. De rest van de carousell kan dan gewoon uit allerlei beelden bestaan die niet helemaal passen in je feed.
 • Carousel posts zijn ideaal om before/after plaatjes te laten zien.
 • Heb je een shop met producten, dan kan je met een carousel verschillende producten laten zien, of van één product verschillende foto’s.
 • Wil je tips delen? Plaatst 1 tip per beeld en mensen blijven swipen!

Kortom, de mogelijkheden zijn eindeloos en je kan er heel creatief mee zijn! Vooral met een ‘seamless carousel’.

Programma’s om Instagram carousels in te maken

Carousels kan je maken in elk opmaakprogramma. Zelf maak ik ze vaak met programma’s van Adobe zoals Illustrator en Photoshop. Maar ook gebruik ik regelmatig Canva.

Canva is een waanzinnig goed programma voor iedereen die niet designer is. Maar ook ik gebruik het dus graag, onder andere omdat het een goede app heeft waarmee ik op m’n telefoon lekker snel even iets kan maken zonder meteen achter de computer te hoeven gaan zitten.

Canva is gebruiksvriendelijk en heeft ontzettend veel templates, fonts en beelden die je kan gebruiken. Er is een gratis versie en een betaalde versie. De betaalde versie is uiteraard uitgebreider dan de gratis versie, maar zeker niet noodzakelijk om prachtige ontwerpen te maken.

Omdat Canva zo gebruiksvriendelijk is, gratis is en ook gebruikt kan worden op je telefoon leg ik je hier uit hoe je daarmee een seamless carousel met foto’s kan maken.

Hoe maak je een simpele seamless carousel met foto’s in Canva

1.

Kies eerst of je een vierkant beeld wil maken of een verticaal beeld.

Voor vierkant kan je in Canva voor ‘Instagram bericht’ kiezen. Deze heeft meteen de juiste maten voor een Instagram post: 1080 x 1080 px.

Als je liever verticale beelden wil maken, ga je met het paarse plusje rechts onder naar de optie om zelf maten in te voeren. Vul dan 1080 x 1350 px in.

Zie ook deze post voor alle afmetingen op instagram.

2.

De eerste pagina staat nu op je scherm. Voeg hier een beeld aan toe. Dat doe je door op het paarse plusje te klikken. Daarna ga je naar ‘Uploads’ en kies je voor ‘Upload media’.

Kies op dezelfde manier de foto die je hiernaast wil plaatsen.

3.

Zet het nieuwe beeld op de juiste plek.

Zorg er hierbij voor dat je de hele afbeelding selecteert waneer je deze verschuift. Hij moet namelijk zonder dat je het ziet doorlopen buiten de pagina!

Staat ie goed? Ga dan door op het icoontje rechtsonder te klikken naar het overzicht van je pagina’s (dat is er nu nog maar 1).

4.

Selecteer de eerste pagina en klik op ‘Pagina dupliceren’ onderin.

Ga naar de nieuwe pagina door hier hier dubbel op te tikken.

5.

Selecteer de linker afbeelding en verwijder deze.

6.

Selecteer nu de rechter afbeelding en verschuif de rand van de afbeelding helemaal naar rechts.

Dit is misschien een beetje oefenen. De bedoeling is namelijk dat je niet de afbeelding selecteert en verschuift maar alleen de rand van de afbeelding. Die verschuif je met dat kleine verticale dingetje wat je in de rand ziet.

Zorg dat de afbeelding na het verschuiven van de rand geselecteerd blijft! Anders krijg je hem niet meer te pakken.

7.

Met afbeelding nog steeds geselecteerd zoek je onderin naar de optie ‘Positie’ (scroll daarvoor een stuk naar rechts).

Bij ‘Positie’ kies je voor ‘Links’.

8.

De afbeelding, of eigenlijk het tweede deel van de afbeelding, staat nu aan de linkerkant van de pagina!

Kies met het plusje voor de volgende afbeelding en herhaal de bovenstaande stappen!

9.

Ga door tot je een mooie seamless carousel hebt! Een carousel post kan op Instagram bestaan uit maximaal 10 beelden.

Klaar? Met het icoon rechtsboven kan je de beelden opslaan op je camerarol.

Let bij het plaatsen op Instagram erop dat je de juiste volgorde aanhoudt!

Tips

 • Het eerste beeld van de carousel zal te zien zijn in je feed en zal als eerste door Instagram aan je volgers worden getoond dus zorg dat dit een mooi beeld is.
 • Wanneer je een verticaal beeld hebt gekozen zullen de boven- en onderkant in je feed niet zichtbaar zijn. Let er dan ook op dat het beeld niet raar of lelijk afsnijdt. (Een tip voor elke post die niet vierkant is trouwens!)
 • Wil je dat het meteen duidelijk is dat het een carousel post is, plaats dan als eerste beeld niet een foto die precies past, maar zorg dat een tweede foto al een beetje zichtbaar is. Dat maakt mensen nieuwsgierig waardoor ze verder gaan swipen!
 • Je foto’s hoeven natuurlijk niet beeldvullend te zijn. Zie voorbeeld hieronder!

Kan ik je helpen?

Wil jij voor jouw bedrijf, merk of onderneming meer doen met Instagram? Bijvoorbeeld door content te plaatsen die echt opvalt? Zelf een seamless carousel maken is ontzettend leuk maar kan ook tijdrovend zijn.

Besteed dit gerust uit aan mij!

Ook kan ik je helpen met andere tips over hoe jij Instagram ik zou kunnen zetten voor jouw bedrijf, met het maken van content of met tools om zelf echt goed beelden te creëren. Meer weten? Vul onderstaand formulier in en ik neem zo snel mogelijk contact met je op.

Uiteraard mag een bericht sturen op Instagram ook!

[wpforms id=”11261″ title=”false”]

Instagram

Wat kan je lezen

Op de Blog

Hier deel ik tips en uitleg en nieuwtjes over wat ik doe en maak. Dingen waar ik trots, verbaasd, enthousiast over ben waarvan ik denk dat jij er misschien ook wel blij van zou kunnen worden.

Ready to get Totally Sparkling?

Is jouw visuele uitstraling toe aan een make-over? Ik maak hem heel graag Totally Sparkling!

Nabewerken

Ook leren hoe je jouw foto's een upgrade geeft met nabewerking? Doe mee met de cursus Lightroom Mobile - de basics!

Meer zien en lezen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Veel plezier met het e-book!

Als het goed is heb je inmiddels een mail met het e-book ontvangen!

Maar ho, wacht even! Heb je zin in een challenge?

Wil jij deze zomer aan de slag gaan met jouw Instagram Content? Ik daag jou uit om door middel van een serie emails vol tips, inspiratie en opdrachten je onder te dompelen in de wereld van content creatie.

Doe je mee met de Instagram Content Creation Challenge?

Deze challenge bestaat uit 12 mails met info, tips en opdrachten die je gedurende vier weken in je inbox krijgt.

In deze mails gaan we het hebben over inspiratie vinden voor content, je eigen stijl ontdekken, content ideeën verzamelen, uitstelgedrag en perfectionisme tackelen en uiteraard content maken.