Wat is een flatlay?
Een flatlay is simpelweg een foto die recht van boven wordt genomen van een selectie objecten. Denk aan kleding, eten, bloemen, stationery, accessoires of random spullen die mooi bij elkaar staan. Het mooie is dat de mogelijkheden eindeloos zijn. Inspiratie nodig? Bekijk hashtags zoals #flatlay en #flatlays op Instagram of zoek flaylays op Pinterest.
In het verleden heb ik veel flatlays gemaakt en zette deze op Instagram met de hashtag #ninalovesflatlays.
Ideeën voor een flatlays
De onderwerpen voor flaylays zijn eindeloos. Eigenlijk kan je praktisch overal een flatlay van maken. Denk aan spullen in je huis, dingen uit de natuur, kleine spullen of juist grote, verzamelingen, je belangrijkste reis items, gereedschap en materialen, eten, etc. En het hoeft niet per se een bepaald soort spullen te zijn, een flatlay kan ook zijn samengesteld op basis van soort, kleur of locatie.
Hieronder aan paar ideeën voor onderwerpen voor flatlays.
1. De food flatlay
Bijvoorbeeld de ingrediënten van een recept wat je gaat maken of mooi geordend of een gestylde tafel. Voor het eten of juist erna/tijdens. Wanneer je een flatlay maakt van ingrediënten of van een gerecht kan het mooi zijn om ook wat rommelige items zoals gemorste bloem of wat kruimels een ongedwongen look geven.
2. De color flatlay
Combineer objecten van dezelfde kleur. Het kunnen heel verschillende soorten objecten zijn die helemaal niks met elkaar te maken hebben, door de kleur wordt het toch een mooi geheel.
3. De soortgelijke items flatlay
Ooit had ik een webshop met stationery spullen, dus ik heb in die tijd heel wat flatlays gemaakt met spullen uit mijn webshop. Maar je kan natuurlijk willekeurig welk ander soort objecten gebruiken voor een flatlay.
4. De hobby flatlay
Laat in een flatlay alles zien wat te maken heeft met een bepaalde hobby. Dat kan door gereedschap en materialen te laten zien, maar ook door de stappen van een bepaald proces naast elkaar te leggen.
5. De sfeer flatlay
Zoek items bij elkaar om een bepaalde sfeer neer te zetten.
6. De natuur flatlay
Items uit de natuur zijn ook heel leuk en geschikt voor het maken van een flatlay.
7. De zelfportret flatlay
Misschien niet een flatlay die je snel even maakt of heel vaak zal maken, maar de zelfportret flatlay is ook een hele leuke!
Knolling: een flatlay met grote precisie
Knolling is een stijl die perfect aansluit bij flatlays, maar met extra ‘regels’. Het draait om het zorgvuldig en symmetrisch ordenen van objecten, vaak in rechte lijnen of hoeken van 90 graden. Het resultaat is een foto met een strakke, georganiseerde uitstraling.
Knolling wordt vaak gebruikt in de designwereld, maar werkt net zo goed met alledaagse voorwerpen. Denk aan een verzameling gereedschap, hobbymetrialen of eten, netjes gerangschikt.
Het verschil met een gewone flatlay zit in de precisie. Waar een flatlay wat losser en speelser kan zijn, gaat het bij knolling helemaal om strakke lijnen.
knolling
The process of arranging objects in parallel or 90 degree angles as a method of organization
7 Tips voor de perfecte flatlay
Kies een neutrale ondergrond
Wit werkt altijd goed, maar een gekleurde achtergrond of hout kan je flatlay nét dat beetje extra geven. Grote vellen gekleurd papier zijn ideaal om mee te experimenteren.Gebruik natuurlijk licht
Vermijd direct zonlicht. Positioneer jezelf zo dat het licht van opzij komt, en gebruik eventueel een wit oppervlak om schaduwen op te lichten.Creëer ademruimte
Laat genoeg ruimte tussen de objecten. Dit voorkomt dat je flatlay er rommelig uitziet.Kies een vierkant kader
Zet je camera of telefoon op de vierkant-modus. Zo zie je meteen hoe je flatlay op Instagram zal verschijnen.Fotografeer recht van boven
Klim op een stoel of tafel om de perfecte hoek te krijgen. Zorg dat je camera helemaal parallel is aan je ondergrond.Check je compositie
Maak meerdere foto’s en bekijk ze tussendoor. Soms zie je op de foto pas dat iets net niet goed ligt.- Nabewerking
Gebruik een nabewerkingsapp zoals Lightroom om je foto’s helemaal af te maken. Maak de perfecte uitsnede en zorg voor de perfecte belichting en kleuren.
Maak je flatlay nog mooier in de nabewerking
Cursus Lightroom Mobile
Altijd al willen leren nabewerken maar lijkt het je moeilijk en een hoop gedoe? Met de cursus Lightroom Mobile – de Basics laat ik jou zien dat nabewerken niet alleen makkelijk is, maar vooral heel leuk!