FLATLAY

Wat is een flatlay? En hoe maak je ze: 7 tips!

Ik heb een absolute nieuwe Instagram hashtag favoriet. Het soort foto’s maakte ik al langer (en velen met mij), maar nu het beestje een naampje heeft zie ik opeens eindeloos veel mogelijkheden: de flatlay.

Je kent ze wel, de foto’s die recht van boven zijn genomen. Van een paar spulletjes nonchalant op tafel of van een zorgvuldig gearrangeerd tableau. Deze foto’s hebben dus een naam. Zo’n foto heet een flatlay. De hashtags die ervoor worden gebruikt zijn #flatlays en #flatlay.

Wat er op een flatlay staat? Dat kan van alles zijn: kleding, eten, bloemen, stationery, accessoires, boeken, etc. The possibilities are endless!

De food flatlay

Ik hou van zowel de nette flat lay met alle ingrediënten gesorteerd als van de rommelig gestylede flat lay. In de rommelige food flat lays doet de ‘per ongeluk’ gemorste bloem het trouwens altijd goed!

flat lay

 

De color flatlay

Ook wel de #rainbowflatlay genoemd op Instagram. Een flat lay met één hoofdkleur.

rainbow flat lay

 

Stationery flatlay

Eén van mijn persoonlijke favorieten omdat ik omkom in de stationery spulletjes zoals boekjes, paperclips, scharen, linialen, potloden, pennen, stickers, labels, etc. Oneindig veel flat lays zijn hier ook mee te maken. Stationery goodies zijn sowieso heel fijn om flat lays mee op te vullen, net zoals kleine plantjes, deze voegen wat leven toe aan het geheel. Ditzelfde geldt in iets mindere mate voor producten van papier.

stationery flat lay

 

7 Tips om een goeie flatlay te maken

  1. Zorg voor een effen ondergrond. Ik hou van wit, maar een kleur kan ook mooi zijn. Koop bij de hobbywinkel grote vellen papier in diverse kleuren, zo kan je heel makkelijk variëren. Hout is ook altijd goed als ondergrond.
  2. Gebruik daglicht (geen direct zonlicht!). Zorg dat je niet met je rug naar het licht staat. Gebruik eventueel een wit vlak om het licht te reflecteren.
  3. Zorg voor voldoende witruimte tussen en om de objecten zodat het er niet te opgepropt uitziet.
  4. De camera van een iphone (en vast ook andere telefoons) kan je op vierkant zetten. Superhandig omdat je hiermee meteen ziet of het geheel mooi uitkomt in een vierkant.
  5. Ga op een stoel of tafel staan om de foto echt recht van boven te nemen.
  6. Maak een paar foto’s en bekijk die dan. Op een foto zie je pas of alles goed ligt.
  7. Niet vergeten de foto te taggen op Instagram met #flatlays en #flatlay! Zelf voeg ik bij mijn eigen flatlays nog #ninalovesflatlays toe om zo al mijn eigen flatlays te verzamelen.

 

Wat kan je lezen

Op de Blog

Hier deel ik tips en uitleg en nieuwtjes over wat ik doe en maak. Dingen waar ik trots, verbaasd, enthousiast over ben waarvan ik denk dat jij er misschien ook wel blij van zou kunnen worden.

Ready to get Totally Sparkling?

Is jouw visuele uitstraling toe aan een make-over? Ik maak hem heel graag Totally Sparkling!

Nabewerken

Ook leren hoe je jouw foto's een upgrade geeft met nabewerking? Doe mee met de cursus Lightroom Mobile - de basics!

Meer zien en lezen

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Veel plezier met het e-book!

Als het goed is heb je inmiddels een mail met het e-book ontvangen!

Maar ho, wacht even! Heb je zin in een challenge?

Wil jij deze zomer aan de slag gaan met jouw Instagram Content? Ik daag jou uit om door middel van een serie emails vol tips, inspiratie en opdrachten je onder te dompelen in de wereld van content creatie.

Doe je mee met de Instagram Content Creation Challenge?

Deze challenge bestaat uit 12 mails met info, tips en opdrachten die je gedurende vier weken in je inbox krijgt.

In deze mails gaan we het hebben over inspiratie vinden voor content, je eigen stijl ontdekken, content ideeën verzamelen, uitstelgedrag en perfectionisme tackelen en uiteraard content maken.