Wat doe je met je foto’s #1: inlijsten en ophangen

Iedereen maakt tegenwoorden makkelijker en meer foto’s dan ooit. Ik stimuleer dat ook graag, omdat het zo makkelijk is. En vooral omdat het fijn is om momenten vast te leggen. Niet alleen de bijzondere momenten, juist ook de alledaagse.

Maar goed jij maakt dus vast ook heel veel foto’s (met telefoon of camera) maar wat doe je er vervolgens mee? Misschien belandt er wel eens wat op Instagram of Facebook, maar kijk je die vaak terug?

Best zonde eigenlijk, al die mooie foto’s die je terugbrengen naar leuke of bijzondere momenten, plaatsen of mensen, die ergens digitaal stof staan te vangen. Dus ik ga je ideeën geven! Ideeën om je foto’s de aandacht te geven die ze verdienen.

Bij deze deel 1 in deze serie:

Inlijsten en ophangen

Het gekke is dat we allemaal dingen kopen voor aan de muur maar dat we daar zelden onze eigen foto’s ophangen. Ik niet in ieder geval, en dat is als fotograaf en allround beelden maker misschien wel extra vreemd.

Oke, er hangen een paar illustraties van huizen die ik heb gemaakt aan de muur, maar foto’s vrijwel niet. En dat is met een fotoarchief van honderdduizenden foto’s wel een beetje raar. Of toch niet, want kies daar maar eens uit!

Dat is het hem dus: kiezen. Daar ben ik niet zo goed in. Nou ja, in sommige gevallen wel hoor, bijvoorbeeld huizen kopen, doe ik heel makkelijk (wij hebben drie keer het eerste huis gekocht waar we gingen kijken), maar voor iets wat helemaal niet zo definitief is vind ik kiezen opeens een stuk moeilijker.

Bijvoorbeeld dus welke foto ik aan de muur zou willen hangen en hoe en waar en hoe groot etc. Maar ook: waar laat ik het printen en welke lijst moet er omheen? Laat maar, kortsluiting in m’n hoofd!

Studentendrukwerk

In comes Studentendrukwerk! Zij vroegen mij om een print in lijst bij ze uit te zoeken om daar wat over te schrijven! Het handige was, zij namen me daarmee een heleboel keuzes uit handen. Wat je namelijk kan doen daar is een foto uploaden, een formaat uitzoeken en zij lijsten hem dan voor je in!

Restte mij ‘nog maar’ één keuze: welke foto wilde ik ingelijst ontvangen.

Dat ik hem boven de bank wilde ophangen wist ik. En ook dat ik een foto met een persoonlijke betekenis wilde. Maar ook weer niet te persoonlijk, bijvoorbeeld geen grote portretten van mijn kinderen. (Er hangt, ironisch genoeg, wel een groot portret van mij bedenk ik nu. Niet zelf gemaakt, maar in 1999 gemaakt door Koos Breukel toen ik les van hem had op de academie.)

Doordat er dus toch nog wat keuzestress was duurde het even voor ik eindelijk mijn bestelling plaatste (dank voor het geduld Studentendrukwerk!). En uiteindelijk is het een beetje een rare keuze geworden. Geen enorme print van een kwalitatief echt goede foto, maar een foto van m’n iPhone die ook nog eens een behoorlijke nabewerking nodig had.

Een niet zo’n alledaagse vakantiefoto

De foto had alles wat ik zocht om op deze plek op te hangen: de drie belangrijkste mensen in mijn leven staan erop (maar niet in your face met een portret), aan het moment en de plek denk ik graag terug en de kleuren passen perfect.

Ik maakte hem in 2018, in Kenya. Daar kwamen we met een bijzondere vakantie een beetje bij van een heftige tijd. We gingen op een dag naar een klein winkelcentrum waar ik deze foto maakte terwijl we op een taxi wachtten. Het is lang niet zo’n paradijselijk beeld als alle foto’s die ik de dagen ervoor en erna maakte in en bij het zwembad. Maar voor mij straalt Afrika er vanaf. En omdat ik een deel van mijn jeugd in Afrika heb doorgebracht betekent een foto als deze zoveel meer voor me dan een idyllisch inwisselbaar plaatje van een zwembad met een palmboom.

Ik had hem graag heel groot willen ophangen (grootste formaat wat je kan kiezen is , maar foto’s die met de telefoon zijn gemaakt lenen zich daar helaas niet voor. Laat je dat er niet van weerhouden om ze uit te laten printen en in te lijven, maar kies voor de zekerheid voor een wat kleiner formaat.

En kijk wat je met nabewerking kan doen! Deze heb ik op mijn telefoon nabewerkt met Lightroom. Vaak is er niet zo’n extreme nabewerking nodig, kijk eens bij mijn presets voor de app Lightroom in mij shop, die kunnen voor je foto’s al een heleboel doen!

Meer foto’s aan de muur!

Ik heb wel de smaak nu te pakken, want dit is zó makkelijk! Foto uitzoeken, uploaden, formaat kiezen en klaar, een paar dagen later wordt je foto ingelijst bij je thuisbezorgd! En niks is definitief natuurlijk, het is supermakkelijk om af en toe weer iets anders op te hangen.

Ik hing er meteen nog twee kleine prints bij op in lijstjes die ik nog had. Kleine lijstjes zijn nog makkelijker af en toe te voorzien van nieuwe beelden. Die kleine prints maakte ik zelf maar ook dit kan je bij Studentendrukwerk laten doen, dat ziet er dan nog iets beter uit dat een print uit eigen printer natuurlijk.

En nog een tip voor de kerst: je kan er ook kaarten laten maken. Of voor Sint kan je er een uniek cadeautje laten maken zoals een t-shirt met print of (mijn favoriet) een puzzel met een eigen foto!

Wat kan je lezen

Op de Blog

Hier deel ik tips en uitleg en nieuwtjes over wat ik doe en maak. Dingen waar ik trots, verbaasd, enthousiast over ben waarvan ik denk dat jij er misschien ook wel blij van zou kunnen worden.

Ready to get Totally Sparkling?

Is jouw visuele uitstraling toe aan een make-over? Ik maak hem heel graag Totally Sparkling!

Nabewerken

Ook leren hoe je jouw foto's een upgrade geeft met nabewerking? Doe mee met de cursus Lightroom Mobile - de basics!

Meer zien en lezen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Veel plezier met het e-book!

Als het goed is heb je inmiddels een mail met het e-book ontvangen!

Maar ho, wacht even! Heb je zin in een challenge?

Wil jij deze zomer aan de slag gaan met jouw Instagram Content? Ik daag jou uit om door middel van een serie emails vol tips, inspiratie en opdrachten je onder te dompelen in de wereld van content creatie.

Doe je mee met de Instagram Content Creation Challenge?

Deze challenge bestaat uit 12 mails met info, tips en opdrachten die je gedurende vier weken in je inbox krijgt.

In deze mails gaan we het hebben over inspiratie vinden voor content, je eigen stijl ontdekken, content ideeën verzamelen, uitstelgedrag en perfectionisme tackelen en uiteraard content maken.