Portretshoots: what to wear (en wat niet)

Veel mensen vinden het spannend om op de foto te gaan. Wanneer ik langskom voor een fotoshoot zorg ik er daarom ook voor dat we tijd hebben om eerst even kennis te maken. Zo hoop ik de eerste spanning altijd een beetje weg te nemen. Maar wat ook heel belangrijk is, is de juiste kleding. Een paar handige tips op een rijtje!

Wat je draagt op een foto kan een foto maken of breken. Het soort kleding is belangrijk. Kleding moet niet het model overschreeuwen, mag niet teveel afleiden. Hetzelfde geldt voor accessoires. Dus waar moet je allemaal rekening houden?

Kleding

1. Wat is je go-to outfit?

Het allerbelangrijkste is dat je je goed voelt in wat je draagt. Je hebt vast een go-to outfit. Die outfit waarvan je weet dat ie goed staat en lekker zit en waar je altijd complimenten over krijgt. Als deze outfit verder ook een beetje aan de juiste voorwaarden voldoet heb je de juiste outfit misschien al te pakken!

2. Koop geen nieuwe kleren

Kleding kan nog zo leuk staan in de winkel (of er leuk uitzien online) het kan maar zo dat je het thuis nog eens aandoet en de kleding toch tegenvalt. Of dat je niet had gezien dat de kraag eigenlijk heel raar zit. Ik noem maar wat. Dus koop niks nieuws vlak voor je op de foto moet. Heb je echt niks in de kast, koop dan ruim van tevoren nieuwe kleren zodat je er nog aan kan wennen.

3. Donker kleed af

Het is algemeen bekend dat donker afkleedt. En dat is niet alleen, het zorgt ervoor dat alle aandacht naar het gezicht gaat.

4. Wees voorzichtig met felle kleuren

Hoewel een felle kleur een mooi effect kan hebben is het goed om hier voorzichtig mee te zijn. Haalt de kleur van je outfit bijvoorbeeld de kleur van ogen naar boven, top! Of wil je echt een statement maken met je foto, dan kan het goed werken. Maar eist je outfit door z’n kleur alle aandacht op en val je zelf daardoor eigenlijk weg, dan is het misschien niet de juiste outfit.

5. Patronen en opdruk zijn een no-no

Drukke patronen maken een portretfoto druk en rommelig. De aandacht gaat naar de kleding en niet naar jou.  Hetzelfde geldt voor een opdruk op de kleding. Vermijd woorden en logo’s altijd. (Tenzij het je eigen logo is natuurlijk waar je juist aandacht voor wil.)

6. Lange mouwen

Bedek armen en benen. Het gaat om je gezicht, dus zorg dat de aandacht niet gaat naar blote schouders of blote armen.

7. Zorg voor meerdere outfits

Het is fijn om wat te kiezen te hebben, zowel tijdens de shoot als uit de gemaakte foto’s. Bovendien kan op de foto kleding toch een andere uitstraling hebben dan je gedacht.

Het is dus fijn om minstens twee outfits mee te nemen of klaar te leggen. Kies voor wat verschil in kleur, bijvoorbeeld iets donkers en iets lichts. En voor verschil in stijl, bijvoorbeeld casual en zakelijk.

8. Schoon en gestreken

Een no-brainer misschien maar toch, zorg dat je kleding schoon is en zo nodig gestreken!

Haar en make-up

1. Doe je haar zoals je het gewoonlijk draagt

Natuurlijk mag je wel wat meer aandacht geven aan je haar dan je misschien doet op een gemiddelde ochtend, maar doe niets geks en meet jezelf geen compleet andere haarstijl aan. En ga vooral niet vlak voor de shoot naar de kapper! Doe dit minstens een week voor de shoot.

2. Een beetje meer make-up

Wat betreft make-up is het goed om te weten dat foto’s veel verzachten en ook veel make-up weghalen. Je kunt daarom voor foto’s wat meer make-up hebben dan je gewoonlijk draagt. Blijf wel trouw aan je eigen stijl, maar draagt net iets meer dan normaal.

3. Zorg voor de juiste spullen

Shooten we ergens anders dan bij jou thuis, zorg dat je alles bij je hebt. Neem een borstel en eventueel een extra elastiekje mee. En zorg dat je je make-up zo nodig bij kan werken.

Uitzonderingen zijn er altijd!

Uiteraard mag je aandoen bij een fotoshoot wat jíj wil! Al lap je al deze regels aan je laars, be my guest. Als dat de foto oplevert waar jij blij van wordt, die jij nodig hebt voor het doel dat je voor ogen hebt, dan gaan we die foto maken natuurlijk

Extra tips om je voor te bereiden

Oefenen! Klinkt gek, voelt ook gek, maar als jij weet hoe je het leukst op de foto staat doordat je dat in de spiegel hebt geoefend, zijn we al halverwege! En oefen vooral ook je lach, zeker als we een foto gaan maken voor bijvoorbeeld LinkedIn. Daar doen lachende foto’s het altijd net wat beter.

Zoek voorbeelden van portretten die je mooi vindt. Qua pose, outfit, kleding etc. Hoe duidelijk ik weet wat jij wil, hoe eerder wij tot het beste resultaat komen.


Toe aan een nieuwe foto’s voor je socials of website?

Met een goed portret dat echt laat zien wie jij bent kom je net wat professioneler over. Dus vind je het leuk als ik bij je langskom, thuis of op je werk, en jou op de foto zet? Stuur een mail en ik neem zo snel mogelijk contact met je op.

Wat kan je lezen

Op de Blog

Hier deel ik tips en uitleg en nieuwtjes over wat ik doe en maak. Dingen waar ik trots, verbaasd, enthousiast over ben waarvan ik denk dat jij er misschien ook wel blij van zou kunnen worden.

Ready to get Totally Sparkling?

Is jouw visuele uitstraling toe aan een make-over? Ik maak hem heel graag Totally Sparkling!

Nabewerken

Ook leren hoe je jouw foto's een upgrade geeft met nabewerking? Doe mee met de cursus Lightroom Mobile - de basics!

Meer zien en lezen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Veel plezier met het e-book!

Als het goed is heb je inmiddels een mail met het e-book ontvangen!

Maar ho, wacht even! Heb je zin in een challenge?

Wil jij deze zomer aan de slag gaan met jouw Instagram Content? Ik daag jou uit om door middel van een serie emails vol tips, inspiratie en opdrachten je onder te dompelen in de wereld van content creatie.

Doe je mee met de Instagram Content Creation Challenge?

Deze challenge bestaat uit 12 mails met info, tips en opdrachten die je gedurende vier weken in je inbox krijgt.

In deze mails gaan we het hebben over inspiratie vinden voor content, je eigen stijl ontdekken, content ideeën verzamelen, uitstelgedrag en perfectionisme tackelen en uiteraard content maken.