Waar Makers Maken

Waar worden toch al die mooie dingen gemaakt? Waar zitten makers te zwoegen en zweten op hun creaties? Dat boeit me mateloos. Hebben ze rituelen, wanneer en hoe vaak zitten ze op hun werkplek, in hun atelier of studio? En ruimen ze het er eigenlijk ook een beetje op?

Omdat het heerlijk is af en toe een kijkje te nemen in de keuken van andere makers –  en daar misschien ook nog door geïnspireerd te worden – interview ik hen en fotografeer ik ze op hun werkplek. Waar Makers Maken dus.

Schrijfster

Nicoline van Slingelandt

Wie ben je en wat doe je?

Ik ben Nicoline van Slingelandt en ik schrijf. Zowel in opdracht als voor mezelf. Ik heb Mugjes geschreven, een boek voor jonge ouders in Haarlem en omstreken waarin staat wat je kan doen met kinderen. Van speeltuinen tot strandtenten, tot waar kan je schaatsen in de winter. Alle plekjes die zelfs als je hier lang woont nog niet kent. Dat doe ik samen met grafisch ontwerper Frederiek van Waes.

Verder heb ik Artie Farty bedacht en daar twee boeken over geschreven. Het ene boek gaat over musea bezoeken met kinderen en over hoe je thuis meer kan doen met creativiteit, met allemaal knutselprojecten gekoppeld aan een kunstenaar. Het andere boek heet Artie Farty LAB en daar staan allemaal knutselrecepten in zoals hoe je zelf klei maakt. Met veel voorbeelden en inspiratie.

En er zijn nog heel veel projecten in ontwikkeling!

Waar werk je?

Ik werk thuis in mijn werkkamer of aan de keukentafel. Als ik behoefte heb aan mensen om me heen ga ik in de stad of aan het strand werken.

Hoe lang werk je hier al?

Negen jaar geleden ben ik voor mezelf begonnen. Sinds vier jaar woon en werk ik hier.

Hoe vaak zit je hier?

Ik werk iedere dag onder schooltijd. Behalve op woensdag, dan werk ik de hele dag want dan is mijn man thuis. Omdat dan ook alle kinderen thuis zijn ga ik vaak buiten de deur werken.

Wat is je meest favoriete moment van de dag om er te zitten?

Aan het eind van de ochtend of begin van de middag. Ik ben echt geen ochtendmens. Ik heb wel eens ‘The Morning Pages’ geprobeerd van Julia Cameron, maar dat is niets voor mij. Ik kan ook ‘s avonds opeens om negen of tien uur een ingeving krijgen en dan nog aan het werk gaan.

Heb je een ritueel als je begint?

Ik ben van mezelf niet zo heel gestructureerd, daarom heb ik een opschrijfboekje met een weekindeling. Als ik even door de bomen het bos niet zie kijk ik daar even in en dan weet ik weer wat ik die dag ook alweer moest doen. Soms, als ik echt nog even geen inspiratie heb ga ik wel eens eerst tekenen of een collage maken om het een beetje op gang te brengen.

Ruim je altijd alles op als je klaar bent?

Nee, tot grote ergernis van mijn gezin. Voor Artie Farty moet ik gewoon veel voorbeelden maken, om te fotograferen of om de stappen te laten zien. Dat ligt dan echt overal. Ik ben ook een hoarder, ik verzamel allemaal materialen omdat ik denk dat ik daar later nog iets mee kan maken.

Heb je nog andere wensen of plannen qua werkplek?

Dat het ooit een keer opgeruimd is, haha. En het lijkt me wel fijn om ergens te zitten waar nog meer inspiratie aan de muren hangt, om dingen om me heen te hebben waar ik echt ideeën van krijg.

Wat voor tip heb je voor andere makers?

Ga de deur uit voor inspiratie. Voor mij werkt het strand goed om m’n hoofd leeg te maken. Naar het bos ga ik ook vaak, dat is dan meer om ideeën te krijgen.

En ik maak gebruik van een CorrectBook: een uitwisbaar notitieboek. Het helpt om overzicht te houden, en je bewaart niks onnodig. Het is nog duurzaam ook!

Waar haal je je inspiratie vandaan?

Het is niet zo dat ik een kruis in mijn agenda zet maar eens in de zoveel tijd ga ik wel naar een museum. Even een uurtje rondlopen en dan gebeurt er weer van alles.

Verder haal ik ook inspiratie uit bijvoorbeeld wat mensen zeggen in de bus en wat mijn kinderen doen of zeggen.

 

Bekijk hier meer van Nicoline!

Makers gezocht!

Ben jij een maker? Dus werk je als ontwerper, fotograaf, schilder, timmerman, beeldhouwer, pottenbakker etc? Dan zou ik je heel graag komen fotograferen op je werkplek. En natuurlijk zou ik je bovenstaande vragen ook willen stellen om meer te weten te komen over hoe en waar jij werkt.

Een paar voorwaarden om rekening mee te houden:

  • Om praktische redenen beperk ik me voorlopig tot makers in/rond Amsterdam.
  • De foto’s mag ik (na goedkeuring) voor promotiedoeleinden gebruiken op mijn site en op social media. Ik zal dan altijd linken naar je site en je taggen op Instagram.
  • Wil jij de foto’s gebruiken voor je site of andere promotiedoeleinden, dan vraag ik daarvoor een bijdrage van €20,- per foto.
  • Bij het plaatsten van de foto’s waar mogelijk even mijn naam noemen en/of linken naar mijn site: www.ninavoordes.nl en op Instagram @ninavoordes.

Interesse? Leuk! Stuur je me een mail?