Waar Makers Maken

Waar worden toch al die mooie dingen gemaakt? Waar zitten makers te zwoegen en zweten op hun creaties? Dat boeit me mateloos. Hebben ze rituelen, wanneer en hoe vaak zitten ze op hun werkplek, in hun atelier of studio? En ruimen ze het er eigenlijk ook een beetje op?

Omdat het heerlijk is af en toe een kijkje te nemen in de keuken van andere makers –  en daar misschien ook nog door geïnspireerd te worden – interview ik hen en fotografeer ik ze op hun werkplek. Waar Makers Maken dus.

Schrijfster

Jocelyn de Kwant

Wie ben je en wat doe je?

Ik ben Jocelyn de Kwant, ik ben schrijver en journalist. Ik schrijf verhalen over mindfulness, creativiteit en psychologie. Eigenlijk is de rode draad: dingen waar je je beter door voelt of rustiger door wordt. Dat kun je natuurlijk op heel veel verschillende manieren aanvliegen en al die aanvliegroutes heb ik wel uitgeprobeerd.

Ik schrijf voornamelijk voor bladen, vooral voor Flow magazine en sinds kort ook voor Happinez. Ook heb ik twee boeken geschreven: Creative Flow en Nature Moments.

Waar werk je?

Ik werk in MidWest in Amsterdam. MidWest is een oud schoolgebouw en in de lokalen zitten nu allemaal freelancers en kleine ondernemers. Ik heb samen met mijn man een lokaal waar wij ook andere huurders hebben. Dat is heel leuk want het zijn collega’s, dus we kunnen wel Megxit en de coming out van Nikkie Tutorials bespreken met elkaar, maar ik werk niet mét ze. Iedereen heeft zijn eigen toko.

MidWest heeft een gezellig vertrouwd dorpsgevoel, maar met een grootstedelijke ambitie. Als ik weleens beneden ben in het café dan voelt het alsof ik in een aflevering van Cheers zit: iedereen kent elkaar en het is er altijd gezellig.

Hoe lang werk je hier al?

Deze plek heb ik sinds twee jaar. Het is om de hoek bij de school van mijn kinderen, die hier tussen de middag bij ons kunnen overblijven als ze dat willen.

Hoe vaak zit je hier?

Elke dag, onder schooltijden. En nu de kinderen wat groter zijn ook wel daarna. Ik zit hier eigenlijk zoveel mogelijk. Het is een soort tweede woonkamer.

Wat is je meest favoriete moment van de dag om er te zitten?

Ik vind vier uur ‘s middags het fijnste moment om te werken, dan ga ik echt aan. Dan kan ik in een uur onwijs veel doen. Het gaat niet om hoeveel uren je maakt, maar om hoe geconcentreerd je bent, heb ik gemerkt.

Heb je een ritueel als je begint?

Ik ga eigenlijk eerst een beetje zitten aanklooien en niet meteen aan het werk. Als ik echt wil beginnen ga ik even naar de tuin (van MidWest), dat is mijn manier om na te denken. Daarna ga ik schrijven.

Ik check niet meteen mijn mail, ik probeer altijd nog een beetje in de dromerige staat te blijven. Als ik meteen ‘s ochtends mijn mail check dan kom ik in een soort urgentie val. Om te schrijven heb ik echt focus nodig en als ik dan mailtjes ga beantwoorden dan blijf ik de hele dag in de modus van dingen afhandelen.

Ruim je altijd alles op als je klaar bent?

Nee. Ik ben een rommelig mens en ik vind het fijn dat er veel ligt. Ik kan niet tegen een clean desk policy. Ik wil graag een hoekje dat echt van mij is en dat er dingen kunnen blijven liggen. Dan kan mijn hoofd een beetje meespringen met al die dingetjes die er te zien zijn. Het is ook geen rommel, het zijn onafgemaakte ideeën.

Heb je nog andere wensen of plannen qua werkplek?

Ik merk dat ik het jammer vind als het te stil is. Soms zijn er fases dat iedereen buiten de deur afspraken heeft. Dus ik zou graag nog een extra een kantoorgenoot willen die er net als ik wat vaker is. Maar het is een beetje dubbel, want ik zit hier ook heel vaak alleen en dat vind ik ook heel lekker.

Wat voor tip heb je voor andere makers?

Bewaak je offline tijd. Als je ook maar een mailtje leest of een blik werpt op je WhatsAppjes blijft een deel van je aandacht daar hangen. Je hersens laten dat niet los. Dat heet aandachtresidu, heb ik geleerd van een psycholoog. Dus je blijft daar een beetje mee bezig waardoor je hoofd niet vrij is. Cluster je online tijd, zoek vaste momenten waarop je online bent.

Waar haal je je inspiratie vandaan?

Uit de natuur en uit het lezen van boeken. Via romans heb ik een soort opening naar een andere werkelijkheid. Verder hangt het er een beetje vanaf waar mijn boek of artikel over gaat.

En wat ik ook doe als ik vast zit, mijn guilty pleasure is op YouTube filmpjes kijken van Saturday Night Life. Daar moet ik zo hard om lachen dat ik daarna weer even een nieuwe mindset heb.

 

Bekijk hier meer van Jocelyn!

Makers gezocht!

Ben jij een maker? Dus werk je als ontwerper, fotograaf, schilder, timmerman, beeldhouwer, pottenbakker etc? Dan zou ik je heel graag komen fotograferen op je werkplek. En natuurlijk zou ik je bovenstaande vragen ook willen stellen om meer te weten te komen over hoe en waar jij werkt.

Een paar voorwaarden om rekening mee te houden:

  • Om praktische redenen beperk ik me voorlopig tot makers in/rond Amsterdam.
  • De foto’s mag ik (na goedkeuring) voor promotiedoeleinden gebruiken op mijn site en op social media. Ik zal dan altijd linken naar je site en je taggen op Instagram.
  • Wil jij de foto’s gebruiken voor je site of andere promotiedoeleinden, dan vraag ik daarvoor een bijdrage van €20,- per foto.
  • Bij het plaatsten van de foto’s waar mogelijk even mijn naam noemen en/of linken naar mijn site: www.ninavoordes.nl en op Instagram @ninavoordes.

Interesse? Leuk! Stuur je me een mail?