Waar Makers Maken

Waar worden toch al die mooie dingen gemaakt? Waar zitten makers te zwoegen en zweten op hun creaties? Dat boeit me mateloos. Hebben ze rituelen, wanneer en hoe vaak zitten ze op hun werkplek, in hun atelier of studio? En ruimen ze het er eigenlijk ook een beetje op?

Omdat het heerlijk is af en toe een kijkje te nemen in de keuken van andere makers –  en daar misschien ook nog door geïnspireerd te worden – interview ik hen en fotografeer ik ze op hun werkplek. Waar Makers Maken dus.

Fotografe en creatief marketeer

Esther Steenvoorden

Wie ben je en wat doe je?

Ik ben Esther Steenvoorden en ik doe eigenlijk alles wat met beeld te maken heeft. Ik fotografeer en ik ontwerp brand identities voor startende ondernemers. Het leukste is als het allemaal bij elkaar komt.

 

Waar werk je?

Ik werk in Amstelveen op de Noorddammerlaan. Vroeger was hier de klompenmakerij van mijn oom en tante. De klompenmakerij was een toeristische attractie. Mijn moeder werkte er en mijn oom en tante. Ook neefjes en nichtjes en mijn zus en ik. Eigenlijk kom ik hier al mijn hele leven en ik heb nooit andere bijbaantjes gehad. Toeristen kochten hier allerlei souvenirs, tassen vol. Eerst hielp ik mee met inpakken, later mocht ik ook achter de kassa. Uiteindelijk is de klompenmakerij gestopt. Toen mijn man een kantoor zocht reed ik hier een keer langs en zag een te huur bord staan.  

 

Hoe lang werk je hier al?

Mijn man zit hier volgens mij sinds 2013 of 2014, ik werkte toen nog bij PwC. Toen mijn dochter werd geboren in 2015, ben ik gestopt bij PwC. In januari 2016 ben ik hier fulltime gaan zitten.

Hoe vaak zit je in je hier?

Dat is heel afwisselend. Soms drie of vier dagen in de week en soms kom ik er een hele week niet. Het hangt af van wat voor andere afspraken ik heb, bijvoorbeeld een shoot. Ik probeer wel altijd op maandag hier te zitten. Soms kom ik hier voor de rust en soms juist omdat mijn man hier is. Of ik spreek hier met iemand gezellig af. Het is elke keer anders. En ik werk ook veel thuis, als ik daar alles heb wat ik nodig heb hoef ik niet naar kantoor.

Wat is je meest favoriete moment van de dag om er te zitten?

Rond lunch loop ik heel vaak naar een eettentje hier om de hoek, Maalder. Daar hebben ze lekkerdere koffie dan hier en heerlijke broodjes. Dus dan zit ik eigenlijk niet hier. Maar als ik op een mooie dag hier het erf oprijd over het grote grindpad ben ik instantly happy. Als het mooi weer is of zoals nu in de herfst als de kastanjes vallen, vind ik het een heerlijke plek.

 

Heb je een ritueel als je begint?

Op maandagochtend ga ik altijd eerst met de hond lopen. Om 9:00 uur start ik met een rondje rond de poel, vaak met een vriendin. Daar doe ik ongeveer drie kwartier tot een uur over. Dat is heerlijk want als ik eenmaal achter de computer zit kom ik er niet meer weg. Voor het hondje is het ook fijn dan heeft ze een mooie wandeling gemaakt. Ze vind het zalig in het bos en ik ook.

 

Ruim je altijd alles op als je klaar bent?

Niet echt. Meestal als ik hier wegga moet ik de kinderen ophalen van school en ga ik eigenlijk te lang door.  Dan moet ik altijd de deur uit rennen om op tijd te zijn. Als ik lekker in een designklus of in een edit zit vergeet ik alle tijd. Dan ga ik liever daarmee door dan dat ik opruim. Maar eigenlijk maak ik hier ook niet zoveel troep.

Heb je nog andere wensen of plannen qua werkplek?

Dit is ingericht door mijn man en hij is een beetje praktisch en een beetje rommelig. Hij heeft het hier laten inrichten door een ontwerper die een indeling heeft gemaakt die wij verder hebben ingevuld. Maar het is natuurlijk een kantoor dus je hebt een goed bureau nodig een goeie stoel. Dus wat dat betreft is het niet zo mooi. Er liggen ook altijd spullen, lampen, rommeltjes… Het is toch een beetje functioneler dan dat je het thuis zou doen. Ik zou wel bloemen en echte planten hier willen hebben maar daarvoor zijn we hier te weinig.

 

Wat voor tip heb je voor andere makers?

Ik vind het heel fijn om ergens te kunnen gaan zitten om echt te gaan werken. Want thuis ga ik toch vaak op de bank zitten of heb ik een verkeerde werkhouding. Ik merk dat ik hier goed mijn uren kan maken. Dat ik niet afgeleid ben door allemaal andere dingen. Dus zorgen voor een plek waar je lekker aan de slag gaat, waar je goed en lekker zit, dat is denk ik mijn beste tip.

 

Meer zien van het werk van Esther? Bekijk haar website: Studio Brand Esteem.

Makers gezocht!

Ben jij een maker? Dus werk je als ontwerper, fotograaf, schilder, timmerman, beeldhouwer, pottenbakker etc? Dan zou ik je heel graag komen fotograferen op je werkplek. En natuurlijk zou ik je bovenstaande vragen ook willen stellen om meer te weten te komen over hoe en waar jij werkt.

Een paar voorwaarden om rekening mee te houden:

  • Om praktische redenen beperk ik me voorlopig tot makers in/rond Amsterdam.
  • De foto’s mag ik (na goedkeuring) voor promotiedoeleinden gebruiken op mijn site en op social media. Ik zal dan altijd linken naar je site en je taggen op Instagram.
  • Wil jij de foto’s gebruiken voor je site of andere promotiedoeleinden, dan vraag ik daarvoor een bijdrage van €20,- per foto.
  • Bij het plaatsten van de foto’s altijd even mijn naam noemen of linken naar mijn site: www.ninavoordes.nl en op Instagram @ninavoordes.

Interesse? Leuk! Stuur je me een mail?