Ik zal me even voorstellen!

Ik ben Nina,

Naast fotograaf en grafisch ontwerper ben ik moeder van Raoul (2009) en Filippa (2013) en woon ik samen met René. Eerst in Amsterdam en inmiddels alweer een paar jaar in het mooiste huis van Hilversum: Festina Lente. Ik ben een zogenaamde Multipotentialite: iemand met vele interesses op werkgebied.

Mijn creatieve loopbaan

1976

1995​

Ik zat vroeger al liever op m’n kamer te tekenen dan dat ik buiten speelde en m’n favoriete vakken op school waren tekenen en kunstgeschiedenis.

1997

2002

Na een klein uitstapje naar psychologie ging ik naar de Rietveld Academie in Amsterdam. In 2002 studeerde ik af in de richting fotografie.

2002

Ik hing m’n camera (tijdelijk) aan de wilgen en ik stortte me helemaal op grafisch ontwerp. Op m’n eerste rode iMacje zat ik op mijn zolderkamer op vier hoog aan de Overtoom tot diep in de nacht alle Adobe programma’s onder de knie te krijgen. Gewoon met een boek want YouTube, dat bestond nog helemaal niet. Ook werkte ik bij diverse ontwerpbureaus als stagiair om het vak nog beter te leren!

2003

2012

Vele grafische opdrachten volgen. Ik werkte onder de naam Nina Ontwerp. Later werd dit (in samenwerkingsverband) Lijn 76 en daarna Design Stories. Geheel passend in de lijn van mijn andere ‘Stories’: blog Nina’s Stories en webshop Paper Stories.

2012

2016

Want alleen in opdracht werken gaf me niet meer voldoening. Toe aan een nieuwe uitdaging begon ik Paper Stories: een webshop in stationery. Na een paar jaar vond ik in het runnen van een webshop niet meer genoeg uitdaging, dus die werd opgedoekt. Ondertussen was ik door blijven werken als ontwerper, dus die business bestond nog en daar ging ik vrolijk mee verder.

2018

Door de komst van Instagram, de fotografie voor de webshop en  het moederschap was de liefde voor fotografie ondertussen weer terugkomen! Het leek me tijd voor meer focus en besloot vol voor de fotografie te gaan. De naam Design Stories voldeed niet meer en zo werd Studio Nina Voordes geboren!

2019

Ik bleek een vooruitziende blik te hebben gehad bij het kiezen van de naam Studio Nina Voordes. Want de focus op fotografie bracht me toch niet de creatieve voldoening die ik had verwacht. Ik miste het grafische werk al snel. Uiteindelijk was het gewoon heel logisch: waarom zou ik kiezen?! Mijn veelzijdigheid is mijn absolute kracht!

2020

Ik ontwikkelde mijn eerste online cursus ‘Leren hoe je camera werkt’. Ondertussen vonden steeds meer ondernemers mij die hulp nodig hadden met zowel grafisch werk als fotografie. ook regelmatig om hun Instagram een boost te geven. op Instagram vinden mijn twee passies, fotografie en grafisch ontwerp, elkaar.

Hoe ik hier terecht kwam

Van Zambia naar Hilversum...

Ik werd geboren in Zambia, groeide op in Noord Groningen en woonde tussendoor ook nog een paar jaar in Mozambique. Via Amsterdam kwam ik uiteindelijk in Hilversum terecht.

Ik woonde een groot deel van m’n jeugd in een klein dorpje in het hoge Noorden maar zat op de middelbare school in de stad Groningen. Na de middelbare school studeerde ik daar een blauwe maandag psychologie. Maar de creativiteit lonkte en zo besloot ik toch naar de kunstacademie te gaan.

De kunstacademie bracht me naar Amsterdam waar ik vervolgens mijn (tot dan toe) halve leven zou blijven wonen. Ik studeerde er, woonde in diverse huizen, had er allerlei baantjes, kocht er m’n eerste (tweede en derde) huis en ik ontmoette er mijn lief René.

Onze kinderen werden geboren als Amsterdammers: in 2009 werden we ouders van Raoul en in 2013 van Filippa. 

Er was een tijd dat ik me niet kon voorstellen dat ik ooit weg zou willen uit Amsterdam. Maar in 2020 verruilden we de stad toch voor Hilversum. De liefde voor de natuur en de behoefte aan iets minder drukte om ons heen riepen.

Ondertussen is Hilversum helemaal mijn thuis. De stap die groot leek, bleek de meest logische stap die we hadden kunnen nemen.

Een hoofd waarin het nooit stil is

Ik heb een vol hoofd waar continu nieuwe ideeën en plannen in opkomen. Dat is zowel leuk (want nooit saai) als ontzettend vermoeiend. Maar aan creativiteit ontbreekt het me sowieso nooit!

Het betekent ook dat ik nooit een en hetzelfde zal bijven doen. Het duurde even voor ik dat accepteerde. Dat iets beginnen niet hoeft te betekenen dat ik dat altijd op diezelfde manier hoef te blijven doen. 

Ergens mee beginnen en ergens mee stoppen zijn sowieso geen keuzes die per se voor eeuwig hoeven te zijn.

Maar het blijft een strijd om keuzes te maken en soms dingen te laten. Want alle plannen uitvoeren die in me opkomen, alle cursussen doen die me leuk lijken, alle business ideeën aanpakken, etc, daarvoor is in geen enkel mensenleven genoeg tijd.

Iemand die niet één expertise heeft op werk gebied maar verschillende interesses heeft en ook werkzaam is in meerdere vakgebieden heet trouwens een Multipotentialite.

A multipotentialite is someone with many interests and creative pursuits. It stems from the word multipotentiality–a psychological and educational term used to describe people who display aptitudes across multiple disciplines.

Neem een kijkje in mijn leven op

Instagram

Benieuwd naar wat ik allemaal uitspook, hoe m'n leven als zzp'er eruit ziet, en vind je het niet erg als daar ook wat persoonlijke kiekjes tussen zitten? Volg me dan op Instagram!

In mijn Instagram Stories geef ik regelmatig een kijkje in mijn leven. En natuurlijk hou ik je ook op de hoogte van mijn werk en vertel ik graag als ik blij, trots of enthousiast ben over wat ik heb gemaakt! 

Up to date blijven?

Nina’s Stories

Een beetje inspiratie, achtergrond verhaaltjes en info over wat ik allemaal maak (voor jou) in je inbox? Schrijf je dan in voor Nina’s Stories!
Hey Nina!

Ik wil graag

jou beter leren kennen

creatieve hulp voor m'n business

een cursus bij je volgen

jouw verhalen lezen