Nabewerken: hoe red je een te donkere foto in Lightroom?

Het is niet mijn favoriete tijd van het jaar om foto’s te maken, deze donkere maanden. Foto’s mislukken vaak door te weinig licht. Of in ieder geval lijkt dat zo! In de nabewerking blijkt er gelukkig vaak best nog wel wat te redden!

Voor dit voorbeeld ga ik een te donkere foto nabewerken die ik met m’n telefoon heb gemaakt. Als je foto’s maakt met je camera en je schiet in RAW, dan is een te donkere foto nog makkelijker te redden. Bij een telefoonfoto is dat niet per se altijd het geval, maar je komt vaak een eind.

Wat vind jij mooi?

Ik laat je zien hoe ik een foto nabewerkt. Hierdoor kan ik je laten zien wat bepaalde functies doen in Lightroom. Maar misschien vind jij het wel helemaal niet zo mooi wat ik doe. Zou jij de foto veel lichter maken of veel minder felle kleuren gebruiken. Nabewerken gaat helemaal om wat jij mooi vindt! Ik kan je alleen vertellen wat ik doe en met die informatie hoop ik dat je gaat experimenteren en uitproberen. En dat je zo je eigen stijl vindt.

FOTO'S MAKEN MET DE TELEFOON: TIPS

Nog even een paar tips als je foto’s gaat maken met je telefoon in een wat donkeren situatie.

  • Tik op je scherm om de juiste instelling te krijgen voor het licht. Tik je op een donker deel, dan stelt de camera in zodat het lichter wordt. Tik je op een licht deel, dan denkt de camera dat het heel licht is dus maakt ie de foto donkerder. Probeer verschillende opties uit.
  • Veel verschil in licht/donker? Maak de foto dan eerder iets te donker dan te licht. Iets wat een klein beetje onderbelicht is, is vaak makkelijker te herstellen in de nabewerking dan iets wat overbelicht is. Daar is vaak geen beeld meer uit naar boven te halen.

Lightroom Mobile: de basics

Heel even een paar basics op een rijtje zetten. Er zijn heel veel knopjes om aan ‘te draaien’, maar je hebt ze niet allemaal per se nodig. Voor deze nabewerking beperk ik me tot drie verschillende functies in Lightroom. Binnen deze functies gaan we ook niet alle opties bij langs. Zo is het duidelijker wat deze paar functies allemaal kunnen.

 

We zetten in totaal 11 stappen:

De functies die we gaan gebruiken staan allemaal onderaan de foto die je wil bewerken. Je kan ze stuk voor stuk afgaan, je kan ze ook door elkaar heen gebruiken.

Waar ik aanpassingen ga doen is in:

  1. Licht
    – belichting & contrast
    – hooglichten & schaduwen
    – witte tinten & zwarte tinten
  2. Kleur
    – temperatuur & kleurtint
    – levendigheid & verzadiging
  3. Effecten
    – nevel verwijderen

Ik ga ze hier van links naar rechts af, maar in de realiteit ga ik wat heen en weer tussen allerlei instellingen. Zo kom ik nog wel weer terug bij een eerdere aanpassing. Omdat de foto steeds verder verandert kan het zijn dat een aanpassingen die je al hebt gedaan later toch niet helemaal klopt.

Dat is het mooie aan Lightroom: niks staat vast, elke aanpassingen kan je op ieder moment weer terugdraaien of finetunen.

licht

Bij een te donkere foto ben je natuurlijk al snel geneigd om de schuif ‘Belichting’ omhoog te zetten. De foto is te donker, dus laten we hem zo snel mogelijk lichter maken!

Dat is te simpel gedacht. Hier kan je op verschillende manieren de belichting en het contrast van je foto aanpassen. Veel meer dus dan alleen het geheel lichter of donkerder maken.

1. belichting

Met ‘Belichting’ maak je de hele foto lichter, en vaak is dat helemaal niet nodig. Er zitten ook delen in de foto die misschien helemaal niet lichter hoeven.

Soms moet ‘Belichting’ dus zeker wat omhoog of omlaag. Maar bij deze foto bleek dat deze onveranderd kon blijven.

2. contrast

Met ‘Contrast’ pas je het verschil tussen de donkere en lichte delen van de foto aan. Zet je deze omhoog dan maak je de donkere delen donkerder, en de lichte delen lichter: meer contrast dus.

Zet je deze omlaag, dan trek je alles meer naar een soort middentoon toe.

Ditzelfde doe je ook met de functies die hieronder volgen. Het lijkt allemaal op elkaar, toch is elke functie net weer wat anders.

Hier kies ik ervoor om het contrast vrij hoog te zetten. Dit bedacht ik overigens niet van tevoren. Het bleek al doende goed te werken.

3. hooglichten

Hiermee bewerk je de lichte delen van de fotoDoor de ‘Schaduwen’ hoger te zetten maak je donkere delen lichter zonder dat je lichte delen beïnvloed. Zo kan je juist details in de donkere delen naar boven halen. Uiteraard kan je zo ook donkerder maken.

Voor deze donkere foto kies ik ervoor om deze lichter te maken door middel van het verhogen van de ‘Schaduwen’.

4. schaduwen

Door de ‘Schaduwen’ hoger te zetten maak je donkere delen lichter zonder dat je lichte delen beïnvloed. Zo kan je juist details in de donkere delen naar boven halen. Uiteraard kan je zo ook donkerder maken.

Voor deze donkere foto kies ik ervoor om deze lichter te maken door middel van het verhogen van de ‘Schaduwen’.

5. Witte tinten

Hierboven hadden we het nog over lichte en donkere delen van de foto. Nu gaan we nog wat verder, nu gaan we naar de meest lichte (witte) en de donkerste (zwarte) delen.

Deze twee regelaars werken mooi samen voor het gewenste contrast.

Hier zetten we ‘Witte tinten’ iets omhoog voor een beetje glans in bijvoorbeeld de plassen op de grond.

6. Zwarte tinten

De ‘Zwarte tinten’ zet ik vaak lager voor wat meer intensiteit in de foto.

Kleur

Hier kan je de kleuren van de foto aanpassen. Kleuren worden bepaald door bijvoorbeeld de temperatuur van het licht. Maar ook alle kleuren intenser maken of juist alle kleur weghalen kan hier. Per kleurtoon aanpassingen doen kan ook maar dat doen we deze keer niet.

7. temperatuur

Licht kan warm (geel/oranje) of koud (blauw) zijn. Met ‘Temperatuur’ kan je deze temperatuur aanpassen.

Hier is het heel koel, dat past wel bij de situatie maar het kan wel wat minder. Het warmer maken van de foto maakt het hele beeld meteen een stuk lichter en frisser!

8. kleurtint

Met ‘Kleurtint’ stelt je in hoeveel groen of roze (magenta) er in de foto te zien is.

Hier was de foto een beetje te roze dus ‘Kleurtint’ mag een beetje naar groen afgesteld.

9. levendigheid

Met de regelaar ‘Levendigheid’ verander je vooral de koele kleuren van de foto.

Deze foto heeft veel koele kleuren, deze maken we intenser door ‘Levendigheid’ omhoog te zetten.

De lucht krijgt meer kleur en ook de grond wordt levendiger, minder vlak.

10. Verzadiging

Met ‘Verzadiging’ kan je ALLE kleuren van je foto versterken of verzwakken. In tegenstelling tot ‘Levendigheid’ beïnvloed je met deze regelaar dus alle kleuren, niet alleen de koele kleuren.

Zet je ‘Verzadiging’ omhoog, dan worden de kleuren feller en intenser. (Wanneer je de ‘Verzadiging’ helemaal omlaag zet wordt je foto zwart/wit.).

effecten

Onder de effecten zitten veel mooie functies om je foto nog mooier te maken. Het zijn vaak wat subtielere aanpassingen. Voor de foto gebruik ik alleen de functie ‘Nevel verwijderen’.

11. nevel verwijderen

De functie ‘Nevel verwijderen’ is weer een andere manier om contrast toe te voegen aan je foto. De standaard contrastregelaars (onder ‘Licht’) beïnvloeden het al aanwezige contrast. Met ‘Nevel verwijderen’ verander je juist de delen die nog geen contrast hadden.

Wees een beetje voorzichtig met deze functie, als je deze erg hoog zet ontstaat er ook snel meer ruis.

Hier zetten we ‘Nevel verwijderen’ een klein beetje omhoog.

klaar!

Ik besluit dat deze foto zo klaar is. Uiteraard kan je meer doen maar als je het houdt bij deze functies kan je zoals je ziet een donkere foto mooi transformeren.

Elke foto is anders, dus ook is de ene donkere foto de andere niet. Heb jij een te donkere foto? Misschien werken deze aanpassingen heel goed maar misschien moet je net wat regelaars anders instellen. Ik hoop dat je met deze informatie zelf tot de juiste instellingen kan komen!

Lukt het niet? Zwart-wit is de redding!

Sommige foto’s laten zicht niet mooi maken. Dat geldt zeker voor donkere foto’s en nog meer voor donkere foto’s die met kunstlicht (normale lampen) zijn gemaakt. Als ik zo’n foto heb waar ik gewoon niet uitkom in de gewone nabewerking, dan maak ik hem gewoon zwart-wit!

Bij deze foto vond ik dat niet nodig, maar het werkt wel mooi!

zelf ook leren nabewerken?

Volg de cursus Lightroom Mobile – de basics, daarin leer je alle basics over nabewerken in deze geweldige app!

Wat kan je lezen

Op de Blog

Hier deel ik tips en uitleg en nieuwtjes over wat ik doe en maak. Dingen waar ik trots, verbaasd, enthousiast over ben waarvan ik denk dat jij er misschien ook wel blij van zou kunnen worden.

Ready to get Totally Sparkling?

Is jouw visuele uitstraling toe aan een make-over? Ik maak hem heel graag Totally Sparkling!

Nabewerken

Ook leren hoe je jouw foto's een upgrade geeft met nabewerking? Doe mee met de cursus Lightroom Mobile - de basics!

Meer zien en lezen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Veel plezier met het e-book!

Als het goed is heb je inmiddels een mail met het e-book ontvangen!

Maar ho, wacht even! Heb je zin in een challenge?

Wil jij deze zomer aan de slag gaan met jouw Instagram Content? Ik daag jou uit om door middel van een serie emails vol tips, inspiratie en opdrachten je onder te dompelen in de wereld van content creatie.

Doe je mee met de Instagram Content Creation Challenge?

Deze challenge bestaat uit 12 mails met info, tips en opdrachten die je gedurende vier weken in je inbox krijgt.

In deze mails gaan we het hebben over inspiratie vinden voor content, je eigen stijl ontdekken, content ideeën verzamelen, uitstelgedrag en perfectionisme tackelen en uiteraard content maken.