Macro fotografie met de iPhone

Hoewel ik nog een prima telefoon had kocht ik een klein jaar geleden toch een nieuwe: de iPhone 7 plus. De enige reden was de nieuwe, verbeterde camera met dubbele lens. Wat ik toen nog niet wist was dat de extra lens ook heel goed werkt voor macro fotografie.

Portretlens van de iPhone 7plus

Ik ging dus overstag door de portretlens van de telefoon maar eerlijk gezegd viel deze me later toch behoorlijk tegen. Met voldoende licht werkt hij mooi, maar fotografeer je binnen of met enige bewolking, dan vallen de resultaten behoorlijk tegen. En fotografeer je onderwerpen die niet stil kunnen zitten (mijn kinderen dus) in te weinig licht, dan kan je een goed resultaat helemaal wel vergeten.

Macro fotografie

Maar dan de zoom functie van de reguliere lens, dat was een onverwachtse extra bij de telefoon! Hier kan je namelijk twee maal optisch* zoomen. De telefoon switcht dan automatisch naar de andere lens.

Maar behalve zoomen kan je er prachtige macro foto’s maken. Hoe dichtbij je kan komen is geweldig.

Klik bij de gewone camera op het rondje met 1x en je zit meteen in de zoom oftewel de macro stand. Ook zie je een subtiel scherpte diepte effect die misschien wel mooier is dan bij de portret functie.

Ik zal heel eerlijk bekennen dat ik pas sinds kort de zoom functie gebruik. Maar man, wat heerlijk werkt ie! Zowel voor m’n onderwerpen wat dichterbij te halen als voor macro fotografie. Iets wat je misschien niet heel vaak gebruikt maar wat mij toch wel weer op nieuwe ideeën brengt.

Klein nadeel is dat er niet een middenweg is, een beetje zoomen kan niet. Het is 2x of niet dus.

*Het verschil tussen optische zoom en digitale zoom

Bij digitaal zoomen knip je als het ware een stukje uit je foto en dat vergroot je. Daarom is digitaal zoomen eigenlijk nonsens. Ja, je ziet op je schermpje beter wat je op de foto zet maar de kwaliteit van je foto wordt er niet beter van. Je maakt een uitsnede uit je foto die je net zo goed in de nabewerking kan maken dus waarom zou je die uitsnede al maken tijdens het fotograferen? Nooit doen dus!

Bij optisch zoomen zorgt de lens voor het vergroten van het beeld. Daarmee verlies je dus geen kwaliteit.

Wat kan je lezen

Op de Blog

Hier deel ik tips en uitleg en nieuwtjes over wat ik doe en maak. Dingen waar ik trots, verbaasd, enthousiast over ben waarvan ik denk dat jij er misschien ook wel blij van zou kunnen worden.

Ready to get Totally Sparkling?

Is jouw visuele uitstraling toe aan een make-over? Ik maak hem heel graag Totally Sparkling!

Nabewerken

Ook leren hoe je jouw foto's een upgrade geeft met nabewerking? Doe mee met de cursus Lightroom Mobile - de basics!

Meer zien en lezen

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Veel plezier met het e-book!

Als het goed is heb je inmiddels een mail met het e-book ontvangen!

Maar ho, wacht even! Heb je zin in een challenge?

Wil jij deze zomer aan de slag gaan met jouw Instagram Content? Ik daag jou uit om door middel van een serie emails vol tips, inspiratie en opdrachten je onder te dompelen in de wereld van content creatie.

Doe je mee met de Instagram Content Creation Challenge?

Deze challenge bestaat uit 12 mails met info, tips en opdrachten die je gedurende vier weken in je inbox krijgt.

In deze mails gaan we het hebben over inspiratie vinden voor content, je eigen stijl ontdekken, content ideeën verzamelen, uitstelgedrag en perfectionisme tackelen en uiteraard content maken.