Maak een beeldbank met B-roll video van jezelf voor Instagram content: 5 tips

Een goedgevulde beeldbank om Instagram-content mee te maken is goud waard! Of die nou bestaat uit eigen foto’s, foto’s die je hebt laten maken door een fotograaf of stockfoto’s, als je een goede verzameling beeld hebt zal dat jouw content creatie proces zeker vergroten.

Jezelf laten zien op Instagram

Wil je jezelf laten zien, dan kan je natuurlijk aan de slag met een fotograaf. Zou ik zeker aanraden. Met regelmaat foto’s laten maken van jezelf voor de socials en andere media is een goede en professionele manier om jezelf te laten zien.

Maar zelf goed beeldmateriaal van jezelf kunnen schieten is minstens zo belangrijk en kan juist voor een ander soort hele goede content zorgen: persoonlijker, spontaner en toegankelijker.

Video i.p.v. foto

Ik heb het nu steeds over foto’s, maar wat steeds belangrijker wordt is video. Misschien denk je nu meteen aan video waarop gepraat wordt in de camera en zie je dat helemaal niet zitten om te maken. Dat kan zeker best spannend zijn, en daarom kan je ook beginnen met iets wat minder spannends. Er is een ander soort video die je van jezelf kan maken die wat laagdrempeliger is, en die bovendien heel breed in te zetten is: de zogenaamde B-roll video.

Wat is B-roll video?

B-roll is beeldmateriaal dat wordt gebruikt om de A-roll beelden in een video aan te vullen. A-roll zijn de opnames waar het daadwerkelijk over gaat, die het verhaal vertellen. En B-roll opnames zijn eigenlijk gewoon sfeerbeelden die bedoeld zijn om een langere video op te leuken. Het is dus bedoeld om A-roll beelden aan te vullen maar B-roll video wordt ook op zichzelf veel op Instagram gebruikt, bijvoorbeeld in reels. Vaak met tekst er overheen en een fijn muziekje eronder.

Een B-roll beeldbank

Omdat B-roll video niet specifiek hoeft te gaan over de inhoud van een post of reel kan je hier dus ook goed een beeldbank voor aanmaken. Je kan immers beelden schieten die vrij algemeen zijn en deze inzetten voor diverse boodschappen.

Ook kan je het heel simpel houden waardoor het maken van B-roll video van jezelf een stuk minder spannend hoeft te zijn dan een echt inhoudelijke video waarop je ook praat. En als je video-opnames van jezelf maken spannend vindt is dit bovendien een goede manier hier beter in te worden.

5 tips voor het maken van B-roll video van jezelf

Video van jezelf maken is eigenlijk een stuk makkelijker dan foto’s van jezelf maken. Zorg dat de camera goed staat en film jezelf een minuut of paar minuten, achteraf knip je alleen de goede stukjes eruit.

Wat ik je aanraad is om een keer een uur of twee hiervoor uit te trekken en meteen heel veel video te schieten. Je zal zien dat het steeds makkelijker wordt, je steeds beter wordt in ‘poseren’ en je steeds meer ideeën krijgt.

Waar je verder op moet letten:

Tip 1: Locatie

Kijk eens naar je je werkplek of huis*, of ga op zoek naar een geschikte locatie buitenshuis**. Zorg dat je op je locatie verschillende plekken hebt waar je video’s kan maken. Denk bijvoorbeeld aan:

  • aan tafel
  • op de bank
  • verschillende muren als achtergrond: staand ervoor, zittend ervoor, langslopen
  • op de trap
  • op een stoel


*
Je eigen huis/werkplek hoeft echt niet picture perfect te zijn, een beetje imperfectie is juist leuker. 
** Laatst was ik een weekendje weg en ik had een appartementje geboekt met veel roze. De foto’s die je hier ziet zijn daar gemaakt.

Tip 2: Kies de juiste kleding

Zoek een paar outfits uit die je makkelijk af kan wisselen. Niet te moeilijk over doen, gewoon dingen waar je je goed in voelt. Onthoudt: het mag er allemaal alledaags uitzien, het hoeft niet super fancy. Wat wel handig is, is om te zorgen dat de kleding qua kleur ofwel past bij je huisstijlkleuren ofwel neutraal is, of beter nog: zorg dat je beide opties hebt. Maak per plek video’s in verschillende outfits.

Tip 3: Varieer standpunten

Maak per plek video vanuit verschillende standpunten: van veraf, iets dichterbij, close-up, van boven als dat kan, van alleen je handen, etc. Verplaats je camera niet alleen qua afstand maar zet hem ook eens op een heel andere plek neer.

Tip 4: Varieer in handelingen

In B-roll video heb je eigenlijk geen interactie nodig met de camera. Dat zijn weer ander soort filmpjes die je ook voor reels kan maken. Je kan natuurlijk wel in de camera kijken maar eigenlijk is het het idee om beelden te maken van alledaagse momenten.

Vaak zijn werkgerelateerde handelingen geschikt: werken op de laptop/computer, iets opschrijven, op de telefoon scrollen, bellen, iets lezen, etc. Maar ook bijvoorbeeld iets drinken of inschenken kan goed werken. Nog een idee: het beeld inlopen en gaan zitten, of andersom: opstaan en weglopen.

Tip 5: De juiste accessoires

Klinkt beetje truttig en alsof het hier gaat om de juiste oorbellen maar ik bedoel alle spullen die in beeld komen. Zorg dat dit ook klopt qua beeld. Dus niet een lelijke pen van 123 inkt (wie heeft er niet een verzameling van?) maar een bijzondere vulpen of gewoon een neutrale pen. Hetzelfde geldt voor je opschrijfboekje, kopje waar je koffie uitdrinkt, etc. Heb je een duidelijke huisstijlkleur, zoek even naar wat spullen die in die kleur die je kan gebruiken in je video’s.

Extra tips:

Nabewerken & editen

Je kan je video’s nabewerken en editen in bijvoorbeeld CapCut. Hier kan je het juiste stukje eruit knippen, stukjes aan elkaar plakken, vertragen (zorgt voor meer sfeer) of versnellen, etc. Ook kan je hier filters toepassen.

Tekst over de video

Plaats tekst over je video heen in je huisstijl (font/kleuren) om hem goed te laten passen in je feed. Dit kan je doen in Canva.

Leren hoe?
Volg deze cursus over Canva.

Foto van video

Omdat je niet alleen maar video wil plaatsen, is het ook fijn om een beeldbank met foto’s te hebben natuurlijk. Moet je dan ook nog allemaal foto’s maken wanneer je deze beeldbank maakt? Dat kan, maar het kan makkelijker, namelijk met screenshots* van je video. Speel je video af en maak van geschikte momenten een screenshot. Zo zijn de foto’s die je hier ziet ook allemaal gemaakt.

Maak het echt goed af door je foto’s na te bewerken.

Leren hoe?
Volg deze cursus over nabewerken in Lightroom op je telefoon.

* Op mijn telefoon doe je dat door de powerknop (zijknop) en een volumeknopje tegelijk in te drukken. Op andere iPhones werkt het net even anders en ook op Android zal het anders zijn. Ik zou zeggen: googel even. 

Tot slot: maak je beeldbank!

Goed! Lekker veel beeldmateriaal gemaakt? Top!

Maar allemaal filmpjes die ergens op je telefoon staan is nog niet echt een beeldbank natuurlijk. Dus sla je filmpjes op in een apart mapje, zo heb je ze makkelijk bij de hand.

Wat kan je lezen

Op de blog

Hier deel ik tips en uitleg en nieuwtjes over wat ik doe en maak. Dingen waar ik trots, verbaasd, enthousiast over ben waarvan ik denk dat jij er misschien ook wel blij van zou kunnen worden.

Leer alle Canva ins & outs met de cursus

CANVA BASICS VOOR INSTAGRAM

Zin om jouw creativiteit aan het werk te zetten in Canva?! Dit is dé cursus waarmee je alles leert om met Canva aan de slag te gaan en om jouw mooiste Instagram content (en meer!) te maken.

Leer foto's nabewerken met de cursus

lightroom mobile - de basics

Ook leren hoe je jouw foto’s een upgrade geeft met nabewerking? Doe mee met de cursus Lightroom Mobile – de basics!

De toolkit is onderweg naar je mailbox!

Maar wacht even! Ik heb nog iets leuks voor je.

Volg nu de cursus Canva Basics voor Instagram met 50% korting!

Leer de ins & outs van Canva om eindelijk echt goede en mooie ontwerpen te maken voor Instagram (of voor iets anders). 

Met de code tools betaal je nu maar €25 ipv €50 voor de cursus!

De toolkit is onderweg naar je mailbox!

Maar wacht even! Ik heb nog iets leuks voor je.

Volg nu de cursus Canva Basics voor Instagram met 50% korting!

Leer de ins & outs van Canva om eindelijk echt goede en mooie ontwerpen te maken voor Instagram (of voor iets anders). 

Vul bij het afrekenen de code doemijdiecanvakorting in en betaal €25 ipv €50 voor de cursus!

De canva template is onderweg naar je mailbox!

Maar wacht even! Ik heb nog iets leuks voor je.

Volg nu de cursus Canva Basics voor Instagram met 50% korting!

Leer de ins & outs van Canva om eindelijk echt goede en mooie ontwerpen te maken voor Instagram (of voor iets anders). 

Vul bij het afrekenen de code doemijdiecanvakorting in en betaal €25 ipv €50 voor de cursus!