Dat je op Instagram veel meer kan doen dan foto’s plaatsen is bekend. Maar er zijn toch ook nog veel functies die heel handig zijn maar die nog onbekend zijn bij veel mensen! Zo’n handige functie is bijvoorbeeld het opslaan van posts. Door posts die je graag nog een keer wil kunnen opzoeken op te slaan (en eventueel in mapjes te zetten) kan je Instagram gebruiken als een soort Pinterest.
Post opslaan
Zie je iets voorbijkomen op Instagram, dan kan je die post natuurlijk liken. Je geeft simpelweg een hartje als je iets mooi, leuk, grappig, inspirerend etc. vindt. Maar sommige posts wil je misschien op een ander moment nog eens terug kunnen vinden. Hoe doe je dat dan?
Wat ik eerst vaak deed was een screenshot maken van een post als ik deze op een ander moment nog eens wilde zien. Dat kan tegenwoordig gelukkig makkelijker! En wel door een post op te slaan! Hoe? Door op het ‘vlaggetje’ dat rechts onder de post staat te klikken.
In tegenstelling tot het hartjes geven, is het opslaan iets wat je trouwens helemaal voor jezelf doet. Niemand ziet wat jij hebt opgeslagen, ook niet degene die de post heeft geplaatst.

Mapjes maken
Meteen nadat je op het vlaggetje hebt geklikt komt de optie ‘opslaan in verzameling’ tevoorschijn. (Dit verdwijnt ook snel weer, geen nood, dit kan je later ook nog doen, zie verderop.) ‘Opslaan in verzameling’ betekent dat je deze post in een specifiek mapje opslaat. Heb je al een keer één of meerdere mapjes gemaakt, dan komen deze tevoorschijn en dan kan je meteen het juiste mapje selecteren.
Heb je nog geen mapjes of wil je een nieuwe maken, klik dan op het ‘plusje’. Geef je nieuwe map een naam en sla op. Ook dit kan je later nog aanpassen.
Ik maak zowel mapjes voor mijn eigen beelden, per onderwerp. Maar ik maak bijvoorbeeld ook van elke serie zelfportretten die ikzelf en een groep andere fotografen maken per thema een mapje. En ik heb mapjes voor verschillende dingen die mij inspireren of die ik graag nog een keer wil bekijken, zoals quotes, recepten, inspirerende foto’s, diy projecten, tips over fotografie, etc.
Waar vind je de mapjes en opgeslagen posts terug?
Ga naar je profielpagina (waar je biotekst en je feed staat) en klik op het hamburgermenu rechts boven. Klik daarna op ‘opgeslagen’. Je komt dan bij al je mapjes, inclusief een map met alles wat je ooit op hebt geslagen. Daar zit dus ook alles in wat je eventueel niet in een mapje hebt gestopt.
Uiteraard kan je hier mapjes aanpassen. Geef mapjes een andere naam, verander de omslagfoto, voeg posts toe of verwijder iets uit een map. Dit doe je door een map te selecteren en vervolgens op de drie puntjes rechts boven te tikken.
Opslaan is een superlike voor Instagram
Het schijnt voor je zichtbaarheid goed te zijn als mensen je posts opslaan. Dus net zo goed als hartjes en comments krijgen als je iets hebt geplaatst, is het opslaan van posts iets wat door Instagram wordt gewaardeerd. Sterker nog, als iemand je post opslaat is zelfs waardevoller in de ogen van Instagram dan een like! Gebeurt dit in het eerste uur nadat je de post hebt geplaatst, dan zou dit zelfs een ‘superlike’ zijn!
Slaan mensen je post op, dan kan dat tot gevolg hebben dat je posts vaker door Instagram worden laten zien aan je volgers. Het maken van posts die voor anderen interessant zijn om op te slaan kan dus gunstig zijn! Wat zijn posts die mensen vaak opslaan:
- tips
- hacks
- quotes
- recepten
- diy projecten
- tutorials
- grapjes
Likes terugvinden
Misschien wist je al dat alle posts die jij een hartje geeft ergens worden opgeslagen? Handig? Mwa… Ten eerste zit dit vrij ver verstopt en ten tweede is dit gewoon één grote verzameling van alles wat je ooit ook maar enigszins leuk vond. Vind daar maar eens dat ene plaatje terug dat je nog een keer wil zien.
Toch eens zien waar jij allemaal hartjes aan hebt gegeven? Misschien wil je wel posts die je al een keer hebt geliket alsnog gaan bewaren en in mapjes zetten? Hier kan je de posts die je hebt geliket terugvinden: ga naar je profiel en klik op het hamburgermenu rechts boven > instellingen > account > berichten die je leuk vindt (bijna onderaan).