Leer hoe je camera werkt!

eind 2020

Met de cursus ‘Leer je camera kennen’ leer ik jou niet alleen welke knopjes belangrijk zijn op je camera en hoe je die instelt, ik leer je vooral om vol vertrouwen je camera erbij te pakken en de foto’s te maken die je voor ogen hebt!
Dus niet meer de camera voor je laten denken, want geloof me, hij weet het echt niet altijd beter. Sterker nog, je camera gaat gewoon voor safe, voor makkelijk. En dat is vaak juist niet wat jij voor ogen had!
Moeilijk? Nee joh! Niet als je deze cursus hebt gedaan, dan valt alles op z’n plek en wil je niet anders meer!

Herkenbaar?

Je hebt een prachtige camera maar je weet eigenlijk niet zo goed hoe hij werkt.


Je camera heeft zoveel knopjes en een menu met wel honderd opties, je weet niet waar je moet beginnen in de handleiding.


Je hebt wel gehoord van de belichtingsdriehoek maar hoe dat in de praktijk werkt, je weet het eigenlijk niet.


Je weet wel zo’n beetje wat sluitertijd, iso en diafragma is maar wat het precies voor je foto doet weet je niet.


Je camera staat daarom standaard in de automatische stand.


Je ziet al die mooie foto’s op instagram en denkt: maar hoe dan?!


Je pakt uit gemak je telefoon maar weer om foto’s te maken.

Ik deed het ook!

Yep, ook ik had mijn camera jaren in de (semi)automatische stand staan. Ik wist heus wel wat de termen sluitertijd, diafragma en iso betekenden maar toch liet ik de camera het denkwerk doen. Lekker makkelijk!

Staying on the safe (and boring) side!

En niet alleen lekker makkelijk, ook lekker safe! Want ik kon me niet voorstellen dat ik mijn camera in elke situatie snel genoeg in zou kunnen stellen. En ik was dus bang om op die manier altijd te laat zou zijn om het perfecte plaatje te schieten.

Niet gek natuurlijk dat ik nooit echt blij was met het resultaat. Het was immers niet de foto die ík wilde maken, het was de foto die de camera dacht dat ik wilde maken.

Practice makes perfect

Wat het heeft veranderd? Simpelweg door het gewoon te doen. En door vervolgens door trial&error steeds beter te worden. De kunst: veel oefenen!

Maar ik ga jou uitleggen hoe je stap voor stap aan het werk kan gaan, waardoor jou een heleboel errors (en frustratie) bespaard zal blijven!

Én waardoor oefenen voor jou superleuk zal zijn!

Stel je eens voor dat…

… je in elke situatie de mooiste foto’s kan maken!

… je je camera liefst nooit meer thuis laat

…je altijd binnen een paar seconden de juiste standen op je camera hebt ingesteld.

… je het beeld dat je voor ogen had van een foto die je wil maken, ook echt gerealiseerd krijgt.

… je precies weet welke paar knopjes echt belangrijk zijn op je camera (en welke je dus lekker links kan laten liggen!).

FAQ

Hieronder probeer ik zoveel mogelijk vragen te beantwoorden (klik op de vraag voor het antwoord). Laat je vraag er niet bij, stuur me gerust een mail of een DM op Instagram.

Waar wordt de cursus gegeven?

Deze cursus wordt gegeven op een privé account op Instagram. Zie hieronder voor meer info over een cursus via instagram.

Hoeveel tijd kost het volgen van de cursus?

Het kijken van de Stories kost ongeveer 10 minuten per dag. Hoeveel tijd je er daarna zelf in stopt met oefenen is geheel aan jou! Uiteraard geldt: hoe meer je oefent (dus foto’s maakt) hoe sneller je alles onder de knie hebt.

Ik weet eigenlijk best veel van sluitertijd, diafragma en iso, is deze cursus dan wel voor mij?

Dat is helemaal aan jou! Ik ga veel uitleggen over deze begrippen dus waarschijnlijk hoor je dan veel wat je weet. Maar uiteindelijk gaat deze cursus erover dat je je kennis ook weet te gebruiken in de praktijk. Dat is waar deze cursus over gaat!

Ik weet helemaal niets van sluitertijd, diafragma en iso, is deze cursus dan wel voor mij?

Absoluut! Ik ga alles uitleggen over deze begrippen, dus ook als je er nog niks van weet is deze cursus geschikt voor jou.

Ga je mij uitleggen hoe mijn camera werkt?

Helaas kan ik dat niet doen! Ik weet uiteraard niet van elke camera hoe deze werkt. Je zal dus wel even de handleiding erbij moeten pakken (of online opzoeken) maar ik vertel je precies wat je daarin moet opzoeken. Daarna kan je hem weer wegleggen.

Moet ik een Instagram account hebben om mee te kunnen doen?

Ja, dat is nodig om het speciale account van deze cursus te volgen. Heb je nog geen account, je kan er makkelijk een aanmaken. Je hoeft er niks op te plaatsen.

Ik snap niets van Instagram (Stories), kan ik dan wel meedoen?

Tuurlijk! Het is echt geen hogere wiskunde! En ik leg je ook nog precies uit hoe en waar je de stories kan bekijken.

Kan ik samen met iemand anders meedoen met één account?

Per verkocht kaartje wordt er toegang verleend aan één Instagram account.   Eén kaartje is dus voor één deelnemer. Wie er meekijkt op dat account kan ik natuurlijk niet controleren.

Wat voor camera heb ik nodig om mee te kunnen doen?

In deze cursus ga ik je leren om te fotograferen met je camera in de handmatige stand, in manual mode dus. Daarvoor moet je camera de mogelijkheid hebben om sluitertijd, diafragma en iso zelf in te stellen. Twijfel je, laat me dan even weten welke camera je hebt, dan kijk ik even met je mee.

Hoe ziet een cursus op Instagram eruit?

Er staat voor deze cursus nog geen datum vast wanneer deze (opnieuw) wordt gegeven. Stuur een mail als je graag op de hoogte wil worden gehouden over de nieuwe startdatum!

Wanneer je deze cursus koopt krijg je toegang tot een privé account op Instagram, op dit account zal de cursus worden gegeven.


Elke dag van de cursus komen er (tot 100) nieuwe stories online. Deze kan je op je eigen tijd bekijken. In deze stories leg ik je per dag alles uit over het onderwerp van die dag.


Vaak krijg je in de stories een simpele opdracht om met het onderwerp van die dag aan de slag te gaan.


Geen tijd om te kijken? Geen probleem! De stories worden opgeslagen in de zogenaamde highlights. Je krijgt een maand lang toegang tot het account.


Ook plaats ik per dag beelden in de feed van het account. Hier staat geen extra lesstof in maar staan wel vaak beelden uit de stories met dezelfde uitleg.


Onder de foto’s en aan het einde van elke dag is ruimte om vragen te stellen.


Onder de foto’s in de feed is er ook ruimte om met elkaar kennis te maken, informatie te delen of vragen aan elkaar te stellen.


De cursus in het kort:

 

⊕ 5 dagen lang elke dag nieuwe stories

⊕ 1 bonus dag waarin vragen worden beantwoord

⊕ in totaal 500 stories

⊕ elke dag om 12:00 uur staan de nieuwe stories online

⊕ een hand-out achteraf waarin je alles nog eens na kan lezen

⊕ 1 maand toegang tot het account

⊕ feedback van mij op jouw foto’s

⊕ de cursus kost €35,- (incl. btw)

Photography is an art of observation. It has little to do with the things you see and everything to do with the way you see them.

— ELLIOTT ERWITT

Dit ga je allemaal leren en doen:

1. De enige 3 instellingen die je moet kennen

DAG 1

De KICK OFF! Deze dag gaat over de basics.

Ik ga je vertellen welke 3 instellingen je echt moet kennen, dat zijn 3 variabelen die met elkaar in verband staan. We gaan nog niet op de losse variabelen in maar gaan het wel hebben over hoe ze met elkaar communiceren.

Ook hebben we het over waarom het eigenlijk zo fijn is om te fotograferen in manual. Want to be fair, automatisch is toch lekker makkelijk? True, maar ik laat je zien wat je dan mist!

2. Sluitertijd

DAG 2

Vanaf dag 2 gaan we in op de verschillende variabelen van de belichtingsdriehoek.

We beginnen met sluitertijd. Wat doet sluitertijd voor je beeld en voor je licht?! Wanneer pas je hem aan, wanneer laat je hem lekker staan op je go-to sluitertijd?

En wat is je go-to sluitertijd eigenlijk? Oftewel, wat is is principe de stand die je aanhoudt?

Met veel voorbeelden leg ik het je allemaal uit.

3. Diafragma

DAG 3

Op de derde dag is diafragma aan de beurt!

De leukste en – voor sommigen –  de ingewikkeldste van de drie variabelen. Maar geloof me, als je de code hebt gekraakt is het het element waarmee je het vaakst zult spelen om je perfecte plaatje te bereiken.

Hoe wordt diafragma weergegeven en wat houdt dat in? Hoe beïnvloedt diafragma je beeld en wat voor invloed heeft het op het licht? Welk diafragma gebruik je wanneer?

4. ISO + hoe werken de 3 variabelen samen

DAG 4

De laatste van de drie variabelen is ISO. Die komt aan bod op dag 4.

Het is tevens de makkelijkste, de variabele die het minste uitleg vraagt. We kijken naar voorbeelden van foto’s gemaakt met hoge en met lage ISO-waarde.

Daarna gaan we deze dag ook nog kijken naar hoe de drie variabelen nou eigenlijk samenwerken.

En hoe pak je dat nou eigenlijk aan in de praktijk? Je pakt je camera, en dan?

5. Stap voor stap aan de slag: voorbeelden

DAG 5

De laatste dag alweer! Deze dag ga ik je voorbeelden van verschillende situaties laten zien, en hoe je per situatie je camera instelt voor het beste resultaat.

In diverse voorbeelden van uiteenlopende situaties vertel ik je stap voor stap hoe ik tot de juiste instellingen kom.

Q&A

BONUSDAG!

Aan het einde van elke dag is er ruimte om vragen te stellen over de desbetreffende dag. Maar ervaring leert dat er juist na de cursus, wanneer je echt aan de slag gaat met je camera, juist de meeste vragen komen.

Daarom heb je een week de tijd om me alles te vragen. Dat kan via de mail, waarbij je ook eventuele bijlagen kan sturen van foto’s die je hebt gemaakt.

In de stories van de bonusdag geef ik in stories antwoord op jullie vragen en feedback op zoveel mogelijk van de door jullie gemaakte foto’s.