wil jij je mooiste foto’s maken en nooit meer een perfect fotomoment missen?

start: dinsdag 5 januari 2021! koop nu je ticket!

 • leren hoe beige

  cursus:leren hoe je camera werkt

  Met de cursus ‘leren hoe je camera werkt’ leer ik jou niet alleen welke knopjes belangrijk zijn op je camera en hoe je die instelt, ik leer je vooral om vol vertrouwen je camera erbij te pakken en de foto’s te maken die je voor ogen hebt!

  Dus niet meer de camera voor je laten denken, want geloof me, hij weet het echt niet altijd beter. Sterker nog, je camera gaat gewoon voor safe, voor makkelijk. En dat is vaak juist niet wat jij voor ogen had!

  Moeilijk? Nee joh! Niet als je deze cursus hebt gedaan, dan valt alles op z’n plek en wil je niet anders meer!

  Koop ticket

start:
dinsdag 5 januari 2021
koop nu je ticket!

 • Herken jij dit?

  herken jij dit...

  • Je hebt een prachtige camera maar je weet eigenlijk niet zo goed hoe hij werkt?
  • Je camera heeft zoveel knopjes en een menu met wel honderd opties, je weet niet waar je moet beginnen in de handleiding?
  • Je hebt wel gehoord van de belichtingsdriehoek maar hoe dat in de praktijk werkt, je weet het eigenlijk niet? Spoiler: hoef je ook niet te weten, ik leg het jou veel makkelijker uit!
  • Je weet wel zo’n beetje wat sluitertijd, iso en diafragma is maar wat het precies voor je foto doet weet je niet?
  • Je camera staat daarom standaard in de automatische stand?
  • Je ziet al die mooie foto’s op instagram en denkt: maar hoe dan?!
  • Je pakt uit gemak je telefoon maar weer om foto’s te maken?
  ja! ik wil deze cursus!

dit zeggen anderen over de cursus

 • “Geen boek krijgt het zo gemakkelijk uitgelegd. En toen ik 2 jaar geleden op avondles zat kwam daar een hele rits technische shizzle bij waardoor het al snel iéts werd waar ik mezelf naartoe moest sleuren. Terwijl ik het toch net echt wel wilde leren.”

  - Katrien
 • "Voor iedereen die handmatig wil leren fotograferen een aanrader. Toegankelijk, met duidelijke voorbeelden en het kost je maar een paar minuten per dag. Na een ingewikkelde cursus waardoor ik mijn camera heb weg gelegd een verademing. De camera is afgestoft :-)!"

  - dagmar
 • “Een super leuke vormgeving van het lesmateriaal, hele duidelijke uitleg en fijne voorbeeld foto’s van nina om de onderwerpen die aan bod kwamen te verduidelijken. Kortom, een echte aanrader deze basis fotografiecursus!”

  - Denise

eindelijk snappen hoe je de foto’s maakt die je voor ogen hebt!

de instacursus in het kort

Deze cursus wordt gegeven op instagram via instagram stories en via foto's. Als je een ticket koopt voor de cursus krijg je toegang tot een besloten Instagramaccount. Op dit account komt de lesstof via zogenaamde Instagram Stories online. Heel overzichtelijk en laagdrempelig. Wat houdt een cursus via Instagram verder precies in:

 • les via instagram stories

  les via instagram stories

  Gedurende 5 dagen komen er elke dag (ongeveer 100!) nieuwe stories online, waarin de lesstof voorbijkomt. Stories zijn korte filmpjes van maximaal 15 secondes of foto's. Deze stories kan je meteen kijken of later. De lesstof wordt in 5 dagen behandeld, maar dat betekent niet dat jij het ook in dat tempo moet volgen. Alles is tot half februari terug te kijken zo vaak als je wil!
 • e-book met alle lesstof

  e-book met alle lesstof

  Aan het einde van de lesdagen krijg je een e-book waarin je alles nog eens na kan lezen. Dus je hoeft geen aantekeningen te maken tijdens het kijken van de filmpjes. Een superhandig naslagwerk waar alle basics overzichtelijk worden uitgelegd. Even iets vergeten, je zoekt het zo weer op!
 • een actief account

  een actief account

  Naast de stories op zal ook in de zogenaamde 'feed' gedurende de hele cursus heel veel informatie en tips, antwoorden op jullie vragen én feedback op jullie foto's langskomen! Gedurende de cursus kunnen jullie foto's aan mij opsturen met vragen. Op de feed is onder de foto's ook plek voor interactie tussen de cursisten

reacties van cursisten

 • “Ik vond de cursus echt te gek om te doen! Ik ga echt nooit meer in de auto stand foto’s maken. Hielp wel dat ik al wat wist. Ik had veel: ooooooh jaaaaa! momentjes!”

  - Jessica
 • "Het opfrissen van alle theorie door middel van handige tips, mooie voorbeelden en een fijn e-book maakte het praktisch mogelijk om de camera weer te gebruiken. En deze keer niet op de automatische stand. Nu de theorie weer helder is, is het vooral veel oefenen en uitproberen. Ik heb het deelnemen aan deze cursus als leerzaam en leuk ervaren."

  - kelly
 • “Ik vond het onwijs leuk! Nu al blij met dat ik het gevoel heb meer te kunnen met m’n camera, er zelf over te gaan. Ze gaan me nog irritant vinden thuis. Vooral heel blij met alles nog veel keer kunnen nalezen en naluisteren. In alle eerlijkheid met drukke baan en klein kind ‘s avonds tijd voor echte concentratie… werkt goed dus!”

  - Lian

“photography is an art of observation
it has little to do with the things you see and everything to do with the way you see them”

— ELLIOTT ERWITT

 • staying on the safe side!

  Ik deed het ook

  staying on the safe side!

  Ook ik had mijn camera jaren in de (semi)automatische stand staan. Ik wist heus wel wat de termen sluitertijd, diafragma en iso betekenden maar toch liet ik de camera het denkwerk doen. Lekker makkelijk! En niet alleen lekker makkelijk, ook lekker safe! Want ik kon me niet voorstellen dat ik mijn camera in elke situatie snel genoeg in zou kunnen stellen. En ik was dus bang om op die manier altijd te laat zou zijn om het perfecte plaatje te schieten. Niet gek natuurlijk dat ik nooit echt blij was met het resultaat. Het was immers niet de foto die ík wilde maken, het was de foto die de camera dacht dat ik wilde maken.
 • wat het heeft veranderd?

  Practice makes perfect

  wat het heeft veranderd?

  Simpelweg door het gewoon te doen. En door vervolgens door trial&error steeds beter te worden. De kunst: veel oefenen! Maar ik ga jou uitleggen hoe je stap voor stap aan het werk kan gaan, waardoor jou een heleboel errors (en frustratie) bespaard zullen blijven! Én waardoor oefenen voor jou superleuk zal zijn!

faq

Hieronder probeer ik zoveel mogelijk vragen te beantwoorden. Staat je vraag er niet bij, stuur me gerust een mail of een DM op Instagram.

 • waar wordt de cursus gegeven?

  Deze cursus wordt gegeven op een privé account op Instagram. Zie hieronder voor meer info over een cursus via instagram.
 • hoeveel tijd kost het volgen van de cursus?

  Het kijken van de Stories kost ongeveer 10 minuten per dag. Hoeveel tijd je er daarna zelf in stopt met oefenen is geheel aan jou! Uiteraard geldt: hoe meer je oefent (dus foto’s maakt) hoe sneller je alles onder de knie hebt.
 • ik weet al best veel van diafragma, iso en sluitertijd, is deze cursus dan wel voor mij?

  Dat is helemaal aan jou! Ik ga veel uitleggen over deze begrippen dus waarschijnlijk hoor je dan veel wat je weet. Maar uiteindelijk gaat deze cursus erover dat je je kennis ook weet te gebruiken in de praktijk. Dat is waar deze cursus over gaat!
 • ik weet helemaal niks van diafragma, iso en sluitertijd, is deze cursus dan wel voor mij?

  Absoluut! Ik ga alles uitleggen over deze begrippen, dus ook als je er nog niks van weet is deze cursus geschikt voor jou.
 • ga je mij uitleggen hoe mijn camera werkt?

  Helaas kan ik dat niet doen! Ik weet uiteraard niet van elke camera hoe deze werkt. Je zal dus wel even de handleiding erbij moeten pakken (of online opzoeken) maar ik vertel je precies wat je daarin moet opzoeken. Daarna kan je hem weer wegleggen.
 • moet ik een Instagramaccount hebben om mee te kunnen doen?

  Ja, dat is nodig om het speciale account van deze cursus te volgen. Heb je nog geen account, je kan er makkelijk een aanmaken. Je hoeft er niks op te plaatsen.
 • ik snap niks van Instagram (stories) kan ik dan wel meedoen?

  Tuurlijk! Het is echt geen hogere wiskunde! En ik leg je ook nog precies uit hoe en waar je de stories kan bekijken.
 • kan ik samen meedoen met één ticket / één account?

  Per verkocht kaartje wordt er toegang verleend aan één Instagram account. Eén kaartje is dus voor één deelnemer. Wie er meekijkt op dat account kan ik natuurlijk niet controleren.
 • wat voor camera heb ik nodig om mee te kunnen doen?

  In deze cursus ga ik je leren om te fotograferen met je camera in de handmatige stand, in manual mode dus. Daarvoor moet je camera de mogelijkheid hebben om sluitertijd, diafragma en iso zelf in te stellen. Twijfel je, laat me dan even weten welke camera je hebt, dan kijk ik even met je mee.

deze cursisten gingen je voor

 • “Een super leuke cursus om te volgen. Zeer goed te begrijpen door de duidelijke uitleg van Nina. Mooi vormgegeven en prachtig geïllustreerd met haar eigen foto's. Een echte aanrader voor iedereen die de basis van handmatig fotograferen onder de knie wil krijgen. En nu achteraf, zelf veel gaan oefenen! Daarvoor is het e-book erg praktisch want die maakt het gemakkelijk om nog even terug te kijken/ lezen. Het werkt echt motiverend om je fototoestel "beter te begrijpen" en gemakkelijker in te kunnen stellen!”

  - Alet
 • "In de cursus komt alles samen wat Nina goed kan. De theorie over fotograferen beheerst ze uitstekend en kan ze goed uitleggen. Daarnaast heeft ze veel praktijk ervaring die ze hierin meeneemt. Ten slotte komt ook haar vormgevingskant aan bod met mooie visuals en duidelijke voorbeelden. Een aanrader!"

  - imke
 • “Als je, net als ik, de concentratiespanne hebt van een goudvis en/of je wil jezelf niet door saaie avondlessen en dikke boeken ploeteren maar wel beter wil leren fotograferen, dan is deze cursus echt een dikke aanrader!”

  - katrien

wil jij beste vrienden worden met je camera en altijd weten hoe je hem in moet stellen?

dit ga je leren

De cursus gaat van start op dinsdag 5 januari. Gedurende 5 dagen leer ik je hoe je zonder moeite kan fotograferen op de handmatige stand! Daarna kan je nog tot begin januari (de hele kerstvakantie!) op het account alles bekijken en ik geef in die tijd nog heel veel tips, tricks en feedback!

 • Dag 1

  de enige 3 instellingen die je moet kennen

  De KICK OFF! Deze dag gaat over de basics. Ik ga je vertellen welke 3 instellingen je echt moet kennen, dat zijn 3 variabelen die met elkaar in verband staan. We gaan nog niet op de losse variabelen in maar gaan het wel hebben over hoe ze met elkaar communiceren. Ook hebben we het over waarom het eigenlijk zo fijn is om te fotograferen in manual. Want to be fair, automatisch is toch lekker makkelijk? True, maar ik laat je zien wat je dan mist!
 • Dag 2

  sluitertijd

  Vanaf dag 2 gaan we in op de verschillende variabelen van de belichtingsdriehoek. We beginnen met sluitertijd. Wat doet sluitertijd voor je beeld en voor je licht?! Wanneer pas je hem aan, wanneer laat je hem lekker staan op je go-to sluitertijd? En wat is je go-to sluitertijd eigenlijk? Oftewel, wat is is principe de stand die je aanhoudt? Met veel voorbeelden leg ik het je allemaal uit.
 • Dag 3

  diafragma

  Op de derde dag is diafragma aan de beurt! De leukste en – voor sommigen – de ingewikkeldste van de drie variabelen. Maar geloof me, als je de code hebt gekraakt is het het element waarmee je het vaakst zult spelen om je perfecte plaatje te bereiken. Hoe wordt diafragma weergegeven en wat houdt dat in? Hoe beïnvloedt diafragma je beeld en wat voor invloed heeft het op het licht? Welk diafragma gebruik je wanneer?
 • Dag 4

  iso + hoe werken de 3 variabelen samen

  De laatste van de drie variabelen is ISO. Die komt aan bod op dag 4. Het is tevens de makkelijkste, de variabele die het minste uitleg vraagt. We kijken naar voorbeelden van foto’s gemaakt met hoge en met lage ISO-waarde. Daarna gaan we deze dag ook nog kijken naar hoe de drie variabelen nou eigenlijk samenwerken. En hoe pak je dat nou eigenlijk aan in de praktijk? Je pakt je camera, en dan?
 • Dag 5

  stap voor stap aan de slag: voorbeelden

  De laatste dag alweer! Deze dag ga ik je voorbeelden van verschillende situaties laten zien, en hoe je per situatie je camera instelt voor het beste resultaat. In diverse voorbeelden van uiteenlopende situaties vertel ik je stap voor stap hoe ik tot de juiste instellingen kom.
 • extra

  tips, tricks, feedback & antwoorden in de feed

  In de feed komt beknopt info uit de Stories te staan. Maar ook alle vragen en informatie die niet in de Stories aan bod komen, komen in de feed terecht! En niet alleen tijdens de 5 cursusdagen, maar juist ook daarna. Om jullie extra gemotiveerd te houden om bezig te gaan en blijven met de opgedane kennis! Ook kan je foto’s insturen die in de feed terecht kunnen komen met daaronder mijn feedback en antwoorden op eventuele vragen. Dus, ruim een maand krijg je heel veel tips en inspiratie om actief met je camera aan de slag te gaan zodat je daarna niet anders meer wil!