De meest gebruikte apps voor reels maken
Reels zijn dé manier om je bereik te vergroten en je volgers te inspireren met korte video’s. Dat kan echt van alles zijn, van tutorials tot mooie sfeerbeelden en van grappige memes tot uitgebreide gesproken video.
Misschien wil jij al heel lang reels maken maar weet je niet goed welke app of apps je daar hebt beste voor kan gebruiken.
Ik neem hieronder drie apps onder de loep die allemaal geschikt zijn voor reels maken: Instagram, CapCut en Canva. Wat zijn de voordelen en nadelen van elke app? En welke app kan jij het beste gebruiken voor de reels die je wil maken?
1. Instagram: direct reels maken in de app
Misschien de meest logische plek voor reels maken: direct in de Instagram app. Aangezien je ze hier ook deelt. Reels maken in de Instagram app zelf is een goede optie. Het heeft voordelen maar zeker ook nadelen:
Voordelen van reels maken in de Instagram app
- Gemakkelijk: Je hoeft niet in andere apps je filmpjes te exporteren en uploaden.
- Muziek: Het kan goed zijn voor je bereik om muziek uit de app te gebruiken. Zeker zogenaamde trending sounds. Dus ook als je de reel niet in Instagram zelf maakt is het aan te raden om muziek altijd via Instagram toe te voegen.
- Tekst is leesbaar voor SEO: Tekst die je via Instagram in de reel zet is leesbaar door Instagram waardoor het algoritme beter weet waar het over gaat en dus aan welke potentiële volgers hij moet worden getoond.
Nadelen van reels maken in de Instagram app
- Beperkte bewerkingstools: Hoewel je basisbewerkingen kunt doen, zoals knippen en splitsen, ontbreken geavanceerde functies zoals overlays, overgangen, versnellen/vertragen, animaties, etc.
- Beperkte fonts: Je kan alleen de fonts van Instagram gebruiken en dus niet bijvoorbeeld de fonts uit te huisstijl.
- Huisstijlkleuren gebruiken is niet makkelijk: Je kan wel je huisstijlkleuren gebruiken maar dit kan niet door de zogenaamde HEXcode te gebruiken. Dit kan wel met een trucje, namelijk door (tijdelijk) een plaatje met je huisstijlkleuren toe te voegen en hier de kleuren uit te halen. Hier lees je alles over hoe dit werkt: Hoe gebruik je je huisstijlkleuren in Instagram Stories & Reels.
Wanneer gebruik je de Instagram app voor reels maken?
Gebruik Instagram voor eenvoudige reels. Bijvoorbeeld voor alleen een video met tekst zoals dit voorbeeld. Voor meer geavanceerd werk, als je je videomateriaal wil bewerken of als je je huisstijl wil kunnen gebruiken, kun je beter een andere app gebruiken.
2. Canva: gebruiksvriendelijk met veel mogelijkheden
Canva is vooral bekend als designapp, maar het heeft ook krachtige video-tools waarmee je opvallende reels maakt. En omdat het een echt vormgevingsprogramma is, kan je ook makkelijk design toevoegen aan je video.
Voordelen van reels maken in Canva
- Eenvoudige interface: Met de drag-and-drop-editor werkt het maken van (simpele) videos heel intuïtief.
- Eigen of bestaande templates: Canva biedt heel veel video-templates, speciaal ontworpen voor Instagram. Maar je kan ook je eigen templates maken waardoor je makkelijk reels maakt in een bepaald stramien.
- Reels maken in je eigen huisstijl: Het is heel makkelijk om je huisstijl te gebruiken in Canva.
- Veel stockmateriaal: In Canva kan je heel veel mooi foto- en videomateriaal vinden. Heb je een betaald account, dan heb je helemaal heel veel keuze.
Nadelen van reels maken in Canva
- Timing werkt niet heel precies: Het timen van beeld en tekst in een video is minder makkelijk.
- Editen van video kan niet: Een stukje video bewerken zoals versnellen, vertragen, omdraaien, etc kan niet in Canva.
- Minder geschikt voor complexe bewerkingen: Voor ingewikkelde effecten of gedetailleerd knip- en plakwerk schiet Canva tekort.
Wanneer gebruik je Canva voor reels maken?
Canva is perfect voor mooie reels wil maken, zonder uitgebreide technische kennis.
Ook als je veel grafische elementen toe wil passen of mooie teksteffecten wil toepassen.
Tip! In de cursus Canva Basics voor Instagram zit ook een module waarin stap voor stap wordt uitgelegd hoe de video-editor van Canva werkt.
3. CapCut: de allround video editor
CapCut is een gratis video-editor van de makers van TikTok, maar je hoeft geen TikTok-gebruiker te zijn om van deze app te genieten. Het is een zeer uitgebreide, maar ook gebruiksvriendelijke, editor die te gebruiken is het editen van alle soorten video.
Voordelen van reels maken in CapCut
- Veel handige bewerkingstools: CapCut heeft heel veel mogelijkheden voor het maken van video’s: ondertiteling, bijzondere overgangen, video versnellen/vertragen, video omdraaien, etc.
- Gratis templates: Je kunt kiezen uit honderden kant-en-klare templates die het editproces versnellen.
- Geen watermerk: In tegenstelling tot veel andere gratis apps, plaatst CapCut geen watermerk op je video’s.
Nadelen van reels maken in CapCut
- Iets meer kennis nodig: Door de vele mogelijkheden kan het even duren voordat je alle functies onder de knie hebt.
- Geen vormgevingsprogramma: CapCut is geen vormgevingsprogramma, je kan dus niet elementen ontwerpen voor in je video. Dat moet je dan eerst doen in bijvoorbeeld Canva en dit als overlay toevoegen.
Wanneer gebruik je CapCut voor reels maken?
CapCut is ideaal voor als je videomateriaal wil bewerken zoals knippen en plakken, filters toepassen en bijzondere overgangen wil. En voor als je wil ondertitelen.
Ook voor versnellen van je videomateriaal zoals in het voorbeeld is CapCut de perfecte app.
Tip: Wil jij leren reels maken in CapCut? Boek een 1-op-1 Leer & Creëer Sessie, dan leer ik jou precies dat wat jij wil en moet weten over de app CapCut.
Welke app gebruik ik voor reels maken?
Leren reels maken in Canva?
Heeft Instagram voor jou niet voldoende mogelijkheden voor het maken van reels? Dan is Canva misschien wel de beste optie voor jou!
In de cursus Canva Basics voor Instagram leg ik stap voor stap uit hoe de video-editor van Canva werkt en hoe je een reel maakt.