Bloesem fotograferen en nabewerken

Bloesem fotograferen en nabewerken

Overal zie je nu bomen in bloei staan, fantastisch om te zien en om te fotograferen! Hier geef ik een paar tips om de mooiste bloesemfoto’s te maken. En om ze na te bewerken.

Tips om bloesem te fotograferen

1. Kies een groot diafragma. Zet je diafragma op een lage waarde zodat je weinig scherptediepte hebt en je achtergrond (en mogelijk voorgrond) dus onscherp is.

2. Creëer een doorkijkje. Mooi dus als de achtergrond onscherp is, maar ook een onscherp deel op de voorgrond kan goed werken.

3. Let op de achtergrond! Ook als deze onscherp is, is het storend als daar iets met bijvoorbeeld een felle kleur zichtbaar is.

4. Zoek het mooiste beeld. Maak veel foto’s uit verschillende hoeken, dichtbij en veraf. Loop om de boom heen om de mooiste bloesem en het mooiste licht te vinden.

Zoom in Mooi als je niks meer van de omgeving ziet, alleen nog bloesem. Kan je niet zo dichtbij komen? Als je met een goede camera fotografeert zijn je foto’s qua resolutie goed genoeg om in de nabewerking alsnog in te zoomen. Te croppen dus.

Pas op met hard zonlicht. Hard zonlicht zorgt voor schaduwen, dus je kan beter de bloesem fotograferen die in de schaduw is. Of probeer de zon te vangen die net door de bloesem heen schijnt. Het mooiste licht is trouwens tijdens het zogenaamde golden hour: een uur na zonsopkomst en een uur voor zonsondergang.

Nabewerken met Lightroom Mobile

Alle foto’s die je hier ziet zijn gemaakt met mijn telefoon. Ik gebruik vaak de zoom stand die mijn telefoon heeft. Deze maakt ook de voor- en achtergrond onscherp.

Vaak zijn de foto’s nog niet meteen mooi en hebben ze wat nabewerking nodig. Ze zijn meestal wat donker en soms wat blauwig. Met de belichting omhoog zetten maak je je foto’s dus al een heel stuk beter! Verder kan het mooi zijn om Levendigheid ook hoger te zetten zodat de kleuren mooier uitkomen.

Zelf gebruik ik altijd mijn eigen presets als ik ga nabewerken. Soms is dat meteen helemaal goed en soms moet er nog een klein beetje getweakt worden. Maar dat hoefde hier vrijwel niet want de preset ‘Lazy Cat’ blijkt supergoed te werken op bloesemfoto’s! Extra nabewerken was vrijwel niet nodig, lekker handig dus. Je vind hem in mijn Color Collection die je hier kan downloaden!

Benieuwd naar de presets uit de Color Collection?

De Color Collection bestaat uit 7 presets die je kan gebruiken op je telefoon in de gratis app Lightroom Mobile. Met deze presets kan je je foto’s supersnel nabewerken. Benieuwd naar de 7 presets en hoe ze werken?

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.