Bloesem fotograferen en nabewerken

Overal zie je nu bomen in bloei staan, fantastisch om te zien en om te fotograferen! Hier geef ik een paar tips om de mooiste bloesemfoto’s te maken. En om ze na te bewerken.

Tips om bloesem te fotograferen

1. Kies een groot diafragma

Zet je diafragma op een lage waarde zodat je weinig scherptediepte hebt en je achtergrond (en mogelijk voorgrond) dus onscherp is.

 

2. Creëer een doorkijkje

Mooi dus als de achtergrond onscherp is, maar ook een onscherp deel op de voorgrond kan goed werken.

3. Let op de achtergrond!

Ook als deze onscherp is, is het storend als daar iets met bijvoorbeeld een felle kleur zichtbaar is.

 

4. Zoek het mooiste beeld

Maak veel foto’s uit verschillende hoeken, dichtbij en veraf. Loop om de boom heen om de mooiste bloesem en het mooiste licht te vinden.

5. Zoom in

Mooi als je niks meer van de omgeving ziet, alleen nog bloesem. Kan je niet zo dichtbij komen? Als je met een goede camera fotografeert zijn je foto’s qua resolutie goed genoeg om in de nabewerking alsnog in te zoomen. Te croppen dus.

 

6. Pas op met hard zonlicht

Hard zonlicht zorgt voor schaduwen, dus je kan beter de bloesem fotograferen die in de schaduw is. Of probeer de zon te vangen die net door de bloesem heen schijnt. Het mooiste licht is trouwens tijdens het zogenaamde golden hour: een uur na zonsopkomst en een uur voor zonsondergang.

Nabewerken met Lightroom Mobile

Alle foto’s die je hier ziet zijn gemaakt met mijn telefoon. Ik gebruik vaak de zoom stand die mijn telefoon heeft. Deze maakt ook de voor- en achtergrond onscherp.

Vaak zijn de foto’s nog niet meteen mooi en hebben ze wat nabewerking nodig. Ze zijn meestal wat donker en soms wat blauwig. Met de belichting omhoog zetten maak je je foto’s dus al een heel stuk beter! Verder kan het mooi zijn om Levendigheid ook hoger te zetten zodat de kleuren mooier uitkomen.

Zelf gebruik ik altijd mijn eigen presets als ik ga nabewerken. Soms is dat meteen helemaal goed en soms moet er nog een klein beetje getweakt worden. Maar dat hoefde hier vrijwel niet want de preset ‘Lazy Cat’ blijkt supergoed te werken op bloesemfoto’s! Extra nabewerken was vrijwel niet nodig, lekker handig dus.

Wat kan je lezen

Op de Blog

Hier deel ik tips en uitleg en nieuwtjes over wat ik doe en maak. Dingen waar ik trots, verbaasd, enthousiast over ben waarvan ik denk dat jij er misschien ook wel blij van zou kunnen worden.

Nabewerken

Ook leren hoe je jouw foto’s een upgrade geeft met nabewerking? Doe mee met de cursus Lightroom Mobile – de basics!

Meer zien en lezen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *