Macro fotografie met de iPhone

Macro fotografie met de iPhone

Hoewel ik nog een prima telefoon had kocht ik een klein jaar geleden toch een nieuwe: de iPhone 7 plus. De enige reden was de nieuwe, verbeterde camera met dubbele lens. Wat ik toen nog niet wist was dat de extra lens ook heel goed werkt voor macro fotografie.

 

Portretlens van de iPhone 7plus

Ik ging dus overstag door de portretlens van de telefoon maar eerlijk gezegd viel deze me later toch behoorlijk tegen. Met voldoende licht werkt hij mooi, maar fotografeer je binnen of met enige bewolking, dan vallen de resultaten behoorlijk tegen. En fotografeer je onderwerpen die niet stil kunnen zitten (mijn kinderen dus) in te weinig licht, dan kan je een goed resultaat helemaal wel vergeten.

Macro fotografie

Maar dan de zoom functie van de reguliere lens, dat was een onverwachtse extra bij de telefoon! Hier kan je namelijk twee maal optisch* zoomen. De telefoon switcht dan automatisch naar de andere lens.

Maar behalve zoomen kan je er prachtige macro foto’s maken. Hoe dichtbij je kan komen is geweldig.

Klik bij de gewone camera op het rondje met 1x en je zit meteen in de zoom oftewel de macro stand. Ook zie je een subtiel scherpte diepte effect die misschien wel mooier is dan bij de portret functie.

Ik zal heel eerlijk bekennen dat ik pas sinds kort de zoom functie gebruik. Maar man, wat heerlijk werkt ie! Zowel voor m’n onderwerpen wat dichterbij te halen als voor macro fotografie. Iets wat je misschien niet heel vaak gebruikt maar wat mij toch wel weer op nieuwe ideeën brengt.

Klein nadeel is dat er niet een middenweg is, een beetje zoomen kan niet. Het is 2x of niet dus.

*Het verschil tussen optische zoom en digitale zoom

Bij digitaal zoomen knip je als het ware een stukje uit je foto en dat vergroot je. Daarom is digitaal zoomen eigenlijk nonsens. Ja, je ziet op je schermpje beter wat je op de foto zet maar de kwaliteit van je foto wordt er niet beter van. Je maakt een uitsnede uit je foto die je net zo goed in de nabewerking kan maken dus waarom zou je die uitsnede al maken tijdens het fotograferen? Nooit doen dus!

Bij optisch zoomen zorgt de lens voor het vergroten van het beeld. Daarmee verlies je dus geen kwaliteit.

One comment

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *