Hoe maak je een backdrop voor portretfoto’s

Hoe maak je een backdrop voor portretfoto’s

black backdrop

Als ik had geweten hoe makkelijk het is om een backdrop te maken had ik het eerder gedaan. Ik woon op de begane grond in Amsterdam en dat heeft als een van de weinige nadelen dat mijn huis niet heel licht is. Een mooie witte achtergrond met voldoende daglicht om als achtergrond te gebruiken voor portretfoto’s is er daarom niet.

Het enige stuk muur in mijn huis waar voldoende licht komt heeft een kleurtje en storende elementen zoals lichtknoppen en een thermostaat. Niet ideaal als achtergrond voor foto’s dus. Maar ik deed het er maar mee. (Zie de maandelijkse portretfoto’s waarvan het grootste deel met beige achtergrond.)

Herken je dat probleem of wil je eens een andere kleur achtergrond voor je portretfoto’s? Dan is het maken van een backdrop de oplossing. En het is nog een heel eenvoudige oplossing ook!

Een zwarte backdrop

Sinds ik een kantoor in de tuin heb met voldoende licht maak ik daar mijn portretfoto’s. Eén muur, aan de kant waar het meeste licht binnenkomt, heb ik vrij gehouden om als achtergrond te gebruiken. Een witte muur voor cleane, lichte foto’s.

Hoewel ik hou van deze lichte witte foto’s vind ik een beetje drama op z’n tijd ook prachtig. Daarvoor maakte ik heel eenvoudig een zwarte backdrop.

Toen ik de backdrop af had (ik denk in 15 minuten)werden uiteraard de kinderen opgetrommeld om te fungeren als proefkonijn. Ik deed een supersnelle fotoshoot met deze foto’s als resultaat.

Diep zwart

En oh, wat was ik er blij mee! Zowel in kleur als in zwart wit (nog meer drama) is het zwart echt zwart. Dit is te danken aan de stof.

Ik moet bekennen dat ik niet weet wat voor stof het is. Ik legde aan de aardige meneer van de stoffenkraam op de markt uit wat ik nodig had en voor welk doel. Hij kreeg de vraag vaker en wist meteen welke stof hiervoor perfect was. Mocht je ook een stof zoeken hiervoor let er dan op dat je stof kiest die geen licht doorlaat en geen glans heeft.

backdropbackdrop

Zo maak je een backdrop

Wat heb nodig hebt:

  • een stuk stof in de kleur naar keuze (zie hierboven waar je op moet letten)
  • een metalen buis van dezelfde breedte als de stof
  • touw
  • een naaimachine of naald en garen
  • haakjes

Zo maak je de backdrop:

  1. Naai een brede zoom aan de kant van de stof die bovenaan komt. De buis moet er doorheen passen, dus maak hem breed genoeg.
  2. Steek de buis door de zoom
  3. Rijg het touw door de buis heen en knoop vast.
  4. Maak 1 of 2 haakjes in het plafond, zo dicht mogelijk bij de muur
  5. Hang de backdrop aan de haakjes

backdrop

backdrop

Je rolt de backdrop makkelijk op als je hem niet nodig hebt.

backdrop

Zwart hoeft natuurlijk niet per se dramatisch te zijn.

 

De foto’s maakte ik met mijn Canon 5D Mark II.

 


Laat je een berichtje achter? Vind ik leuk!
Volg je me al op InstagramTwitter en Facebook?
Geen bericht missen? Schrijf je hiernaast in of volg me op Bloglovin’!

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *